Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови Стърготини

Баклава с Орехи и Сухи Плодове

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови СтърготиниЗа Коледно-Новогодишните празници винаги правя баклава (не че през останолото време не правя), но за тези празници е просто задължителна! Миналата година оставих баклавата за последният момент, защото бях решила да приготвя една любима рецепта от мамините -„Кубинска баклава“. Тя е за по-бърза консумация, защото е с плънка в която има яйца и може да се приготви съвсем в последният момент, тъй като на сиропа му трябват десетина часа да попие добре и баклавата да е перфектна за консумиране. Знаете, че повечето баклави е добре да отлежат поне 1-2 дни, за да станат вкусни. Така и не направих „Кубинка баклава“ (нямам идея защо се нарича така), защото на кутията с корите за баклава видях рецепта за баклавата, от днешният ми пост 🙂 

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови Стърготини

За сушените плодове може да прочетет тук на английски е но може да си го преведете.

Преди да започнете:

Корите за сладкиши, които съм използвала съдържат 14-15 финно разточени листа. Добре е да проверите бройката им за да може да прецените как да разпределяте плънката. За да не ми се налатга да ги режа листата много избрах тава с такъв разме, че като разрязах корите на половина се получиха 30-тина листи с такък размер, като този на тавата ми. Използвах пайрекс с размери 35х22 см. и баклавата се побра чудесно в него. И тъй като при всяка марка кори, размерите са различни, каква тава ще ползвате зависи от корите, които ще ползвате.

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови Стърготини

Необходими продукти:

1 пак. (450 гр.) финни кори за сладкиши (φύλλο κρούστας για γλικα „Χρυσή Ζύμη”)

250 гр. краве масло

За плънката:

50 гр. настърган кокос (аз използвах натурални изсушени кокосови стърготини – desiccated coconut, които тук се намират на щандовете със здравословни  или Bio храни)

50 гр. (аз сложих 53 гр. = 5 бр.) сушени кайсии

50 гр. глазирани (кандирани) плодове (аз използвах глазирани черешки)

40 гр. фурми – теглят се обезкостени (аз сложих 44 гр. = 5 бр)

250 гр. орехи нарязани с нож – НЕ смелени

1 с.л. канела на прах

За сиропа:

750 гр. захар

2 ч.ч. (500 мл.) вода

170 гр. глюкоза (Golden Syrup)

½ лимон – сока и кората обелена снож все едно, че се бели картоф

Начин на приготвяне:

Сухите плодове се нарязват на парченца. В подходяща купа се смесват с предварително нарязаните орехи. Добавят се кокосовите стърготини и канелата. Всичко се разбърква много добре – да няма  сухи плодове залепени идин в друг ако е нужно разделете отделните парченца с ръце а когато се смесят с кокоса канелата и орехите вече няма да залепват едно за друго.

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови СтърготиниМаслото се разтопява. Листата баклава се разрязват на половина (или както ви е удобно според размера на тавата, която ще използвате. Корите трябва да се слагат цели не парчета, но яко се получат някакви изрязки просто ги сложете по средата на баклавата. Стените и дъното на формата (тавата), в която ще се прави баклавата се намазват обилно с масло.

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови Стърготини

От оразмерените кори за баклавата се отделят 7 броя – 3 от тях за дъното на тавата и 4 за най-отгоре. Останалите листи е добре да се преброят (ако не е указано на опаковката), за да можете да прецените, според броят им как да разпределите плънката. На всеки два листа от корите за баклава се ръси от плънката. Всеки лист се намазва (с помоща на четка) с разтопеното масло. Нареждането на баклавата започва с поставянето на 3 листа кори за баклава на дъното на тавата – помежду им се маже с масло. Наръсват се с плънка и се покрива с 2 листа от корите (помежду им се маже с масло). Следва наръсване с плънка, кори намазани с масло, плънка и така докато ни свършат продуктите. Най-отгоре се покрива с останаите (отделени предварително) 4 листа кори, като помежду им се маже с масло. С масло се намазва и най-горната кора на баклавата. С остър нож се нарязва на парченца. Аз нарязах на 3 реда с по 9 парчета. Ако е останало масло се разпределя по рязките. Пече се в преварително затоплена фуна само със завихряне на въздуха на 200°С за около час или докато придобие златист цвят. 

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови СтърготиниКогато истине (при мен на следващият ден) се приготвя сиропа. Всички продукти се смесват и се варят за около 10 минути. Баклавата се сиропира с горещ сироп. Оставя се да престои минимум 1-2 дни.

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови СтърготиниКакто вече казах по-горе, аз бях направила баклавата в последният момент и за нова година още не беше съвсем готова. След четвъртият ден от сиропирането и става разкош! 

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови СтърготиниПросто я направете предварително и след това се насладете на аромата и вкусът и. Надявам се да се хареса и на вас!

Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови Стърготини

Last updated by .

8 thoughts on “Баклава с Орехи, Сушени Плодове и Кокосови Стърготини

  1. Добро утро от Атина! Хубава рецепта,не съм правила със сушени и кандирани плодове. Ние за Нова година ще си ходим в Бг,че дъщерята дава зор.Трябва да купувам от тук продукти,че там не са много…качествени,знаеш.Ще направя и твойта баклава,и твоят кадаиф,щото лятото много се хареса на нашите.Я ми кажи обаче какво е това зеленото на снимката с продуктите,че ми е неизвестно.И в момента съм на диета,и след празниците отново,щото с твоите рецепти човек ама хич не може да отслабне трайно.Хайде лек ден от мен и мнооого цунки.:)

    1. Добър вечер от Кипър! 🙂
      Дидка и аз не бях правила такава баклава, до миналата Коледа 🙂 Става много вкусна!
      Зеленото са кандирани черешки – тук се намират и червени и зелени 🙂

      Прегръщам те!

  2. Невероятна е баклавата ти, Мария! Запали ме, ще правя и аз, отдавна се кан, май вече й е време. прегръдки! 🙂

  3. Мимче, и мен „запали“ с тази баклава! Отново много интересна рецепта!

    Прегръдки и уютна вечер!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Известяване за последващи коментари

Намери рецептата

Архив

Рецепти по категории

Абонамент по e-mail

Enter your email address: