Меню

Коледен сладкиш без брашно

7 декември 2012 | 10:15 | Аз жената
4 от 6 гласа
Добави в любими
2 ч. ч. овесени ядки – най-добре фини овесени ядки
200 мл хладко прясно мляко
150 г краве масло (половин масло от големите)
2 ч.ч. кафява захар
2 ч. ч. смлени орехови ядки
1 ч. л. сода бикарбонат
4 яйца
конфитюр по избор
есенция
стафиди
шоколад за глазура

Продукти
Приготвяне

Овесените ядки се заливат с млякото и се оставят да набъбнат. Маслото се разбива на пяна заедно със захарта и яйцата. Добавят се смлените орехови ядки, стафидите, есенцията и содата. По избор може да сложите и някакво сладко. Всичко това се разбърква добре, слага се в подходяща тавичка и се пече в умерена фурна на 180-200 градуса за 30-35 минути.

След като изстине се залива с разтопената на водна баня шоколадова глазура с малко масло и се оставя да стегне в хладилника.

Украсява се както ви хрумне. От тази рецепта може да излязат блатове за невероятно вкусна коледна торта или да си остане така – коледен сладкиш.

В случая на шега е украсен с меки бонбони и се е превърнал в детски сладкиш. Може да дадете на децата да го украсят.

Всъщност тези бонбони не се връзват с тортата, а са като поднос за „Добре дошли“ децата да си вземат по един бонбон. След което в края на вечерта или когато решите можете да нарежете сладкиша на парчета и да си го хапнете. А най-добре е за следобедна закуска с кафе или чай.

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай