Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Данчо Боев е наш редовен читател. Този път ни праща специална рецепта, която предлага на домакините за Коледа - традиционна печена пуйка, която е приготвил по свой начин.
Върви с бяло и червено сухо вино.
ПРОДУКТИ
3,5-4 кг пуйка
350 г нарязан бекон
3 кг кисело зеле
100 мл олио
1 глава чесън
150 г лук
150 г домати
1 с.л. червен пипер
дафинов лист, сол и черен пипер
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Обезсоляваме зелето в хладка вода. Измиваме пуйката, осоляваме я отвътре и я зашиваме в задната част. Нанизваме я върху бутилка с топла вода. Закрепваме бекона върху пуйката с помощта на клечки за зъби.
Поставяме отстрани в тавата около пуйката лука, нарязаното зеле, червения пипер, дафиновия лист, обелените скилидки чесън и доматите.
Сипваме в тавата около 200 мл вода и олиото. След силно запичане до хрупкавост, сваляме бекона от пуйката, нарязваме го и смесваме със зелето в тавата.
Печем пуйката до готовност, като преди сервиране слагаме маншон от станиол на краката за по-голяма празничност. Сервираме,като за канапе използваме печеното зеле, а върху него слагаме парчета месо. Подходящо е да се пие както бяло, така и червено сухо вино.