Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тайните на вкусното пуешко месо

Тайните на вкусното пуешко месо

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Пуйка

За да сготвите вкусно пуешко ястие, трябва да сте наясно с определени правила за приготвянето на това вкусно и диетично месо.

Ако купувате не замразено, а охладено пуешко месо, купете го два дни, преди да го готвите. След като донесете пуйката вкъщи, измийте я добре и я подсушете отвън и отвътре с кърпа, покрийте я с фолио и оставете в хладилника.

Ако сте купили замразена пуйка, ще ви трябва едно денонощие, за да я размразите. Един ден преди приготвянето на пуйката, я намажете отвън и отвътре със смес от олио или зехтин и различни билки и подправки на вкус.

Най-лесният начин да сготвите пуйка е да я изпечете цялата във фурната. Можете да я напълните с плънка, но тя е достатъчно вкусна и когато не е напълнена.

Извадете пуйката от хладилника, срежете леко с остър нож на няколко места месото така, че да пъхнете в разрезите по половин скилидка чесън.

Тъй като пуешкото месо не е мазно, ако ви се иска печената пуйка да е по-сочна, в някои от разрезите пъхнете парченца масло.

Пуешко Месо

За да е по-вкусна пуйката, можете преди печенето да я намажете с малко горчица. Сложете във вътрешността на пуйката няколко щипки розмарин, той дава невероятно изтънчен аромат на пуешкото месо.

Можете да сложите в пуйката един лимон, нарязан на четвъртинки. Ако печете само пуешки гърди, сложете две четвъртинки лимон под гърдите.

Когато печете цяла пуйка, сложете я в тавата надолу с гърдите, за да стане по-сочна и отгоре я покрийте с няколко парченца масло, а може и с парченца бекон. Покрийте с фолио и печете около половин час в предварително загрята до 240 градуса фурна.

След това намалете температурата до 180 градуса и печете пуйката, като от време на време проверявате дали не е станала прекалено суха и при нужда я полейте със соса от печенето. След половин час печене махнете фолиото и печете още половин час.

За да разберете, че пуйката е готова, трябва да я прободете с вилица в най-плътното място. Трябва да изтече прозрачен сок. Веднага извадете пуйката и я оставете да поизстине далече от печката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest