Начало За нас Реклама Контакти

Коледна гарнитура

Снимка за Коледна гарнитура
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази балансирана зеленчукова гарнитура идеално допълва всяко празнично ястие с месо и е направо незаменима за коледната пуйка. Съчетанието от цвекло и брюкселско зеле може да ви се стори малко нетрадиционно, но ви уверяваме, че резултатът е наистина сполучлив.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 голяма глава червено цвекло
  • 1 с.л. захар
  • 1 с.л. оцет
  • 800 г брюкселско зеле
  • 2 с.л. зехтин за задушаването
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с.л. запечени бадеми
  • 1 скилидка чесън, по желание
  • 4 с.л. лимонов сок
  • 1 с.л. зехтин за соса
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Цвеклото се обелва, залива се с вода и се слага да се свари за 20 мин. с 1 ч.л. сол. Добавят се оцетът и захарта и се вари още 10 мин. Когато изстине, с помощта на лъжичка за дълбаене се нарязва на полусфери.

  2. 2.

    Брюкселското зеле се слага да се подвари за 4 мин. във вряща подсолена вода. Веднага се слага във вода с лед, за да не загуби свежия си цвят.

  3. 3.

    В загретия зехтин се слага да се задуши лукът. Добавят се зелето и бадемите и се разбъркват 2-3 мин. Подправят се със сол и пипер.

  4. 4.

    От чесъна, лимоновия сос и зехтина се прави заливка. Гарнитурата се подрежда, като се редуват зелето и цвеклото и се заливат със соса.


Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари