събота, 25 декември 2010 г.

Многолистна коледна пита

Днес е Коледа, днес е Рождество Христово-един от най-големите християнски празници!
Модерния свят, за жалост обаче, е променил и заличил голяма част от прекрасните традиции, които е носил той със себе си, с които съм убедена, че всички ние бихме се чувствали много по-празнично и прекрасно.

В България празникът Рождество Христово е продължение на празника Бъдни вечер - последния ден от великите пости, който започва от полунощ с обичая коледуване.
В него участват коледари - мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Подготовката им започва от Игнажден. Тогава разучават коледните песни, създават се коледарските групи, определя се водача на групата, който е по-възрастен и женен.
Облечените празнично коледари са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си носят „шарени тояги“. Времето за коледуване е строго определено от традицията — от полунощ до изгрев слънце на Коледа.
В народните представи тогава се появяват караконджули, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Вярва се, че коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.
Коледарите обхождат домовете на групи, като тръгват винаги в източна посока. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Стопанинът кани около трапезата младите мъже и ги черпи с вино и ракия, а после момата ги дарява с вит кравай. Даряват ги още с пари, месо, боб, брашно, вино и др.
Коледарите си избират цар или станеник — млад мъж, който знае коледарските песни, има артистична душа, щедра ръка и добро сърце.
Някога желаещите да коледуват е трябвало да искат специално разрешение от царя бан, което говори за посветителските функции на този обичай.
С коледуването, сурвакането на Нова година, риненето на обори на Св. Силвестър (2 януари), къпането на Йордановден (Богоявление) момчетата показват, че вече са пораснали и могат да се оженят.
Обикновено групите от коледари се състоят още от старец, баба, трохобер, гайдар и четници певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира даровете, гайдарът свири, четниците пеят. В някои райони коледарите се правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си. Момците коледари са облечени празнично, като за голям студ, какъвто обикновено е, с калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце. Навсякъде по къщите ги чакат с радост, освен ако мъка някоя, смърт или болест не са сполетели дома.
От полунощ до сутринта коледарите обикалят домовете, пеят коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а домакините ги даряват с коледарски кравай. Първо се тръгва от къщата на най-личния човек в селището — кмета, попа, също и даскала. Домакинът посреща коледарите с кравай и забодена в него пара.
Домакинята дава сито с пшеница, което коледарите ръсят из къщата, за да се народи през идващата година. На някои места, ако в къщата има мома за женене, тя приготвя специален писан кравай за любимия си. После всички писани краваи се излагат на обществено място, за да се оценят кой колко струва и да ги откупят с наддаване. Всеки момък откупува кравая на момичето си.
Ако в някоя мома са влюбени повече момци, те наддават помежду си.
Пеят се песни за всеки от семейството — от най-възрастния (както по старшинство, така и по уважение) до най-малкия.
Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, берекет (плодородие и благополучие), късмет, любов, щастие и добра среща, за радост, игри и веселия. Коледарските песни нямат чет, но особено обичани са тези за прекрасни девойки, които надгряват слънцето или си поръчват риза от Света Богородица, надпяват славея, посрещат в градината два бели гълъба годежари, очакват първото си либе. Юначни момци препускат с коне вихрогони и надбягват слънцето, гонят сури елени, сражават се с турски войски, слизат в долния свят, за да си изведат оттам любима. Видно място в песните заемат пожеланията и благословиите.
Една от основните цели на коледуването е да се оповестят раждането на ново състояние на Вселената, подреждането и организирането на света. Затова в голяма част от коледарските песни е запазен образът символ на световното дърво, а предсказаното в тях звучи съдбовно.
Всички семейства бдят още от предишната Бъдни вечер около огъня в очакване на коледарите. Около огъня коледарите пеят песните си и наричат за добро, радост и късмет. От силата на огъня очакват изреченото да се сбъдне. Бъдникът, както и огънят също е магически. На някои места, когато той почне да догаря, извеждат мъжката челяд навън и около огнището остават само невестите – да се раждат все женски животни от стоката. Трески от бъдника се закопават в лозята за плодородие и добро вино, или се хвърлят в реката за здраве и дълъг живот.
На Коледа се коли прасе. Трапезата не се вдига цял ден. Пепелта се пази през всичките дни от Игнажден до Йордановден, а после се събира и служи за лек на различни болести през цялата година. Когато домакинът стане от трапезата, ходи приведен, за да са така приведени до земята и отрупани с плод клоните на дърветата. На плодните дръвчета се връзва слама, за да раждат.
 (източник)

Може за някой всичко това да звучи остаряло и ненужно, но за мен тези традиции са едно изживяване, което мечтая да усетя поне веднъж в живота си.
Днес е Коледа, днес е ден, в който всички ние ставаме по-добри и макар, че не обичам празнуването и суетенето "по команда", християнските празници са нещо друго- те винаги ме карат да се изпълвам със смиреност, благодарност и уважение.
Дълго мислих каква рецепта да ви подаря днес и реших, че една рецепта за хляб ще бъде най-подходяща.
Защото хлябът е този, който ни събира всички на масата и, защото никой не е по-голям от хляба!
Честит празник, приятели!
Весела Коледа и Честито Рождество Христово!

Многолистна коледна пита






Продукти:

около 850-900 грама задължително пресято бяло брашно
1 кубче прясна мая
500 мл топло прясно мляко (не горещо)
150 грама студено краве масло
100 мл олио 
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
1 равна супена лъжичка захар

1 жълтък за намазване
сусам и мак за поръсване



Затоплете около 50 мл от прясното мляко и разтворете маята в него, прибавете и захарта.
Оставете закваската покрита да престои 15 минути.
Пресейте брашното и направете като кладенче в средата. Сложете всички продукти (без кравето масло) за тестото и прибавете закваската.
Омесете гладко и еластично тесто.
Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса на топло за 1 час и 30 минути.


Разделете втасалото тесто на 4 топки и всяка топка разточете на кора с дебелина около 2 см.
Върху всяка кора сложете филийки студено краве масло и подредете всички кори една върху друга.
Сгънете всичко това на две и го разточете отново.
После сгънете пак на две и разточете отново до получаването на една голяма кръгла кора с дебелина около 2,5 см.
Нарежете кората на тънки и дълги триъгълници и ги навийте като кифлички.
Подредете ги в намаслена и набрашнена тава, покрийте с кърпа и оставете да втаса за още 30-40 минути (до удвояване на обема).
През това време включете фурната да загрява на 200 градуса.
Намажете питката с жълтък и поръсете със сусам и мак.
Сложете я да се пече и като се зачерви, намалете градусите и покрийте с фолио.
Печете до готовност.
Уверявам ви, че след като извадите ароматната питка от фурната, няма да можете да спрете да си отчупвате кифличка след кифличка, чиято средичка се къса "на конци", както се казва.

 


34 коментара:

  1. Еее чудна е! Аз пък ще я направя за погачата на племенниците, нищо че е коледна:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Честито Рождество Христово, Вероника!
    Здраве и късмет, много любов и сбъднати мечти!
    Светли и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Честита Коледа, Вероника! Питката ти е страхотна! Пожелавам ти весели празници, много здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита Коледа, Вероника! Здраве и щастие пожелавам на теб и семейството ти!
    Прекрасна пита! Останаха ми очите.
    По повод на интрото - все още има селца, където част от обичаите се спазват, само трябва някой познат да те заведе на такова място. Преди няколко години ни поканиха на Сурва в с.Светля. Мрънках, опитвах се да се измъкна, представях си ужасни сценарии. Щях да допусна огромна грешка, ако не бях отишла. Изживях една традиция, една магия. Сега пак ми се иска да отида, ама не ме канят Хахаха... ще взема да се самопоканя :)
    Много дълго стана :) Хубави празнични ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  5. Честито Рождество Христово!
    С пожелания за здраве,късмет и сбъдване на всички мечти!Нека в дома ви царят любов и благоденствие!

    Питката е страхотна, а разказа за обичаите и традицията от едно време сякаш ме върна там!

    ОтговорИзтриване
  6. Ммм, рано сутрин намерих къде да вляза и аз :))
    Страшно вкусна изглежда, Рони! Много харесвам такива пити. Едно-две парченца сега щяха да ми дойдат много добре, но ще си събрам кафето и това е...

    Аз ще се пробвам да я направя за Нова година :)

    ОтговорИзтриване
  7. Честито Рождество,Рони!
    Благодаря за чудесния разказ.
    Питката изглежда вълшебна...
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Честито Рождество Христово!
    Здраве, любов и много късмет!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  9. Un Buon Natale a te e auguri di vero cuore per un Anno Nuovo ricco di graziose novità ♥

    ОтговорИзтриване
  10. Честито Рождество Христово!
    Щастие и благоденствие за теб и семейството ти, Вероника!
    Прекрасна е питата!
    Светли празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Честито рождество Христово!
    С пожелание за много празничност и настроение в сърцата
    Мария

    ОтговорИзтриване
  12. Честито рождество Христово!
    ei siga isvadih hliaba ot furna..velikoleten..

    ОтговорИзтриване
  13. Честито Рождество!
    Здраве , късмет и благоденствие за цялото семейство.
    Аз съм от щастливците , които всяка година в святата нощ са благословени от коледарите.Наистина е вълнуващо.Това се случва в родния ми град Тетевен.

    http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2463/28215740710532976241293397540wjXUneU4cj8kMIqce9H6.JPG

    Отчупвам си парченце дъхава топла питка и отивам да се насладя и на другите ти коледни творения.

    ОтговорИзтриване
  14. Невероятна е, Рони!
    Честита Коледа! Бъдете здрави и много щастливи! Безброй сбъднати желания! Весели празници! :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря на всички за топлите пожелания!
    Нека цялата тази позитивна енергия се върне към вас и ви донесе много щастие.
    Дано лошото е зад гърба ни и всичко да бъде по-хубаво от тази Свята нощ нататък.
    Бъдете здрави, приятели!:)))

    ОтговорИзтриване
  16. Изглежда просто невероятно! Непременно ще я опитам, но сигурно ще е за Нова година! :-)

    ОтговорИзтриване
  17. Честита Коледа, Рони!
    Аз не си отчупвам, защото я направих, това е най-невероятната пухкава и на конци питка, която съм правила! Благодаря за споделената рецепта, ще покажа и снимка, но още не съм ги оправила!
    Желая ти незабравими празници!

    ОтговорИзтриване
  18. Топлата питка на Бъдни вечер е нещо безценно, жалко че моето семейство предпочита да си купим от магазина, а готовите просто нямат нищо общо с нещо като това, където мога да усетя аромата на току що изпечената питка само от снимките.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря и на вас!:))
    Тази питка ми е любимата, по принцип никак не обичам нашите типични дебели пити с твърде лъскава кора и голяма тестяност на цялата структура. Въпрос на вкус, разбира се.:)
    Много се надявам, който опита рецептата, да хареса питката ми.:)))
    Кеми ще каже първа.:))

    ОтговорИзтриване
  20. Рони, направих я снощи питката. Стана бомбастична! Благодаря ти за тази вкусотия на конци, мила :)

    ОтговорИзтриване
  21. За много години , Рони!
    Бъди здрава !Успех в начинанията през Новата година!

    За близо половин век много хляб съм изяла/ и омесила/.Избрах твоята питка за празника , защото бях сигурна , че заедно с топлината на ръцете ми ще и предам и искрения ти благослов.

    Чудна стана!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Рони - изглежда страхотно... направо се усеща аромата и от тези снимки!
    :)
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
  23. съботни гости, ароматна ПИТКА, луканка на скара и ... ХУМУС :)
    Кифличка, след кифличка ... така се унесохме, че си я хапнахме цялата - превъзходно ! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  24. предварително се извинявам за сигурно ненунжния ми въпрос, но съм доста начинаеща в месенето и приготвянето на питки,а тази страшно много ми харесва и искам да пробвам да я направя.
    частта с нарязвнето на тестото на тънки и дълги триъгълници - приблизително колко триъгълника се получават? и като нарежем кръга не остава ли неизползвано тесто между тригълниците? него пак ли го разточваме и нарязваме?

    мерси много! рецептитите ти са чудесни. правя ги редовно, постоянно изпробвам нови и всичко е невероятно вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  25. При кръгла кора няма как да останат триъгълници, това е все едно режете торта.:)))
    Брой триъгълници не мога да Ви кажа, защото зависи от големината, на която ще ги нарежете.
    Това не е толкова важно, просто се опитайте да си ги изчислите, за да си запълните тавата.:))) Успех и дано Ви хареса питката.:))

    ОтговорИзтриване
  26. Честит Празник, Рони! Тази вечер направих твоята пита като репетиция за Коледа! Стана и на вид и на вкус! Моите почитания и комплименти за страхотния блог и красивите рецепти! Направих вече няколко от тях и всичките са много успешни! И понеже и аз не обичам типичните тежки и тестени пити, тук е момента да подчертая,че твоята става невероятно пухкава и лека с много приятен аромат на масълце! Още веднъж честито за празника на Бургас, доколкото знам си ни съгражданка :-)))

    ОтговорИзтриване
  27. Pitkata e strahotna!
    Leka, vazdu6na, na konci, uhae6ta na maslo i prosto ne e za propuskane! Neveroqten vkus i lesna za naprava.
    Blagodarq za Receptata!

    ОтговорИзтриване
  28. Това ще бъде моята коледна питка!

    Александра

    ОтговорИзтриване
  29. Тази питка със сигурност е вече най-любимата от всички правени досега в къщи.....не можах да разбера дори кога изчезна и последното парче. Благодаря за чудесната рецепта:)

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте Вероника.
    Тази питка изглежда страхотно! Браво!
    Смятам да се пробвам да я направя за Бъдни вечер.
    Имам въпрос-маята колко грама трябва да е за това количество брашно-(600-900гр)
    А също така,да ви попитам,ако сложа сирене,трябва ли да променя начина на оформянето на питката?Смисъл със сирене сигурно няма да може да се разточва така...
    Благодаря предварително.

    ОтговорИзтриване
  31. 1 кубче, написано е в рецептата. :)
    Сирене не бих Ви съветвала да сложите, но ако държите и желаете, сложете и не променяйте нищо останало по рецептата.
    Успех и весели празници.:)

    ОтговорИзтриване
  32. Честита Нова Година Вероника!
    Пожелавам на Вас, и вашето семейство много здраве,късмет и любов през новата година!
    За Коледа, направих тази питка-стана страхотна!
    ( все пак сложих сирене :-) )
    Благодаря ви за прекрасната рецепта.
    Вече и тук съм ви фен :-)

    ОтговорИзтриване
  33. Рони, спрях се на твоята питка днес, за Денят на християнското семейство!
    Благодаря ти за вкусната и красива питка. Надявам се нямаш нищо против, че споделих рецептата в оя блог, разбира се, посочила съм източника. Прегръдка и честит празник и на вас! Бъдете здрави и се обичайте истински!

    ОтговорИзтриване