петък, 7 януари 2011 г.

Лесни шоколадови украси




  Отдавна се каня да ви покажа няколко начина за работа с шоколад. Лесни, забавни, приятни и ефектни. Много пъти са ме питали например как се правят шоколадови панделки. Реших нагледно да ви покажа как става това, как се правят пурички, стружки, звездички, елхички и т.н. Наистина е много лесно и всеки от вас ще се справи без проблеми. А ако случайно нещо се счупи, напука или  не ви хареса, не се притеснявайте. Просто претопете шоколада отново, сложете го в някой кекс или просто си го хапнете.


Да започнем с панделките.






* Като начало трябва да стопите шоколада на водна баня. Ще ви припомня накратко някои от по-важните неща за работа с шоколад. Сипете 2/3 от шоколада, който сте приготвили в порцеланов или глинен съд, нарязан или начупен на парченца. Водата за водната баня не трябва да завира. След като шоколада се стопи прибавете към него останалата 1/3. Бъркайте, докато се получи плътна, лъскава и гладка смес. По този начин вие темперирате шоколада, което ще запази неговата лъскавина и еластичност. Ако разполагате с домакински термометър можете да следите температурата на вече темперирания шоколад. Тя трябва да е близка до телесната - около 35*С. Ако пък нямате термометър, просто топнете пръст в стопения шоколад. Ако не ви пари значи е добре.

* След като шоколадът вече е темпериран може да правите с него най-различни неща. За панделките си нарежете лентички от ацетатна хартия с различна дължина и ширина. Ако нямате може да си купите от книжарницата най-обикновени найлонови папки, които лесно се огъват. Намажете лентичките от едната страна с тънак слой шоколад, прегънете ги и слепете краищата им. Така ще получите различни по размери ушички за панделката. Оставете ги изправени на едната им страна върху дъска докато се втвърдят добре поне за няколко часа. На снимката виждате подобни елементи от ацетатна хартия с нотички.




 * Отлепете внимателно фолиото и монтирайте отделните части върху торта или сладкиш като предадете вид на панделка. Колкото по-неподредена, нестандартна, артистична и небрежна я направите, толкова по-красиво ще стане. Избягвайте абсолютната симетрия, иначе тортата ви ще стане толкова перфектна, че ще заприлича на американска. Нали ги знаете техните страхотни торти? Всичко е толкова съвършено, че не се знае дали става за ядене и те е страх даже да ги пипнеш. Е, вие си знаете, но аз определено не съм фен.

* И така, имате си чудесна панделка. Може да ползвате бял, млечен или натурален шоколад, както и да оцветите белия шоколад с бои.




 * Ако излеете шоколада на плота и го разстелете на тънко можете да си направите различни пурички,фунийки, заврънтулки ..




* Наблюдавайте кога ще започне да се стяга шоколада. Трябва да е засъхнал отгоре, но да е пластичен.Ако е напълно втвърден ще се начупи. Сега вземете една най-обикновена шпакла от железарията. Купила съм си я за стотинки, а върши перфектна работа. Професионалните сладкарски са много скъпи и според мен е напълно излишно да си давате парите, при условие, че всички сме просто любители, а не професионалисти. Изстържете с шпаклата различни на вид и размер фигурки, а после с тях украсете кремове, сладоледи и сладкиши. Може да ги съхранявате дълго в затворена кутия.






* На лист хартия за печене нарисувайте каквото желаете, каквото въобще ви хрумне. Обърнете я и от другата страна ще видите, че ясно си личат контурите на рисунъка. Сипете шоколада в пош с тънък накрайник , във фунийка от хартия за печене или просто в найлоново пликче, на което ще отрежете връхчето.




* По Коледа правих елхички и снежинки и затова сега ще ви покажа тях, но можете наистина да нарисувате всичко. Просто рисувайте с шоколад като с молив.







* А след като всичко добре засъхне и се втвърди украсете кексове, торти и кремове. Искрено се надявам да съм ви била полезна. Забавлявайте се!














Искам да ви покажа и как може да облечете изцяло една торта в шоколад. Лично аз търсих ефект на опакована в хартия торта.



 


Стопете си шоколада, както вече знаете и го размажете на тънък пласт върху найлоново фолио. Ако фолиото е малко просто слепете две или три парчета. Не се старайте да го опъвате перфектно. Нека е леко нагънато за да се получат гънки и по шоколада.






Преди това е добре да си отбележите с молив какъв диаметър ви е нужен за да се покрият изцяло и страниците на тортата. Аз все "на око" го правя и винаги е в повече. Но по-добре така, отколкото да не ви стигне. Облечете тортата с намазаното фолио и добре притиснете навсякъде с ръце.  Приберете я за един час в хладилника. След като шоколадът се стегне и махнете фолиото просто изрежете излишъка с остър нож. Запазете изрезките и ги ползвайте за сладкиши или бисквити.






Това е всичко. По същият начин може да облечете руло или правоъгълна торта. Ако желаете намажете шоколада с перлени боички.

112 коментара:

  1. Wonderful Jolie!!....as usual.....great post....all the best for you in 2011!!.....Abrazotes, Marcela

    ОтговорИзтриване
  2. За много години скъпа Йоли, желая ти от сърце много здраве и нестихваща страст към кулинарията, за да продължаваш да радваш сетивата ни:)
    Много полезна статия, благодаря!
    Аз обаче искам рецепта за безобразно вкусната торта на снимка 4 :)))Изглежда страхотно!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Йоли, повече от полезна си ни :)
    На пръв поглед и прочит е толкова просто...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви момичета.Дано наистина е полезно това,което написах,защото всички обичаме десертите ни да бъдат не само вкусни,но и красиви.

    Ани,за тортата ... май си е просто един шоколадов блат,напоен с малко алкохол и трюфел крем.Няма за писане,знаеш ги тези тортички.Това си е един вид трюфел торта,но блатът е по-различен.Оригиналните блатове на трюфел тортата лично аз не ги харесвам и не ги правя.Тортата ми е с блатовете от рецептата на Крокатн торта.Погледни я,ако искаш.Смятам,че става много по-добре с тях.Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Здравей Йоли :) Отдавна следя блогът ти...някак си ми харесва да се облизвам сладко сладко на поредното ти творение ;) Искам да ти благодаря специално за тази "украсителна" публикация. Намирам я за вдъхновяваща. Желая ти всичко най-хубаво :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Нямам думи,Йоли!
    Като една вълшебна шоколадова приказка...нежно,елегантно, впечатляващо!
    Честита Нова година !
    С все така креативни и зашеметяващи идеи! :))
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Като една истинска шокохоличка, нищо шоколадово не ми е чуждо :-) Приказни декорации от шоколад правиш, Йоли! Завидях за ацетатната хартия :-) При нас не се намира лесно и е много скъпа ако се поръча от специализирани сайтове. Налага да си приспособявам други материали, но ми харесват шарките на хартията, особено когато искаш да се получи ефектна декорация :-)
    Все така да ти върви на "вксуна" и креативна вълна Новата Година, Йоли :-)

    ОтговорИзтриване
  8. Йоли, разбира се, че си полезна с тази публикация! Изглежда много лесно! Ще опитам да видя как ще се справя с пуричките :)

    Хубава вечер и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  9. mnogo sa krasivi - stilni i izglezhdat bezkraino vkusni...

    ОтговорИзтриване
  10. Честита Нова Година, Йоли! Здраве, щастие и късмет ти желая!

    Преди време правих Brooklyn Blackout Cake и много ми се искаше да го украся с такива елхички, с които си украсила последната торта, но не стигнах до там. Записвам си постинга ти за бъдещо ползване и ти благодаря за описанията. Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря ви приятели.Много се радвам,че ви се харесва.Наистина е лесно и приятно.Опитайте!

    ОтговорИзтриване
  12. Йоли, благодаря за красивите шоколадови идеи!

    Днес си измислих повод да направя една торта, само за да опитам твоите споделени лесни техники. Може би те не са трудни, но ти си ги показала толкова достъпно, че никак не се затрудних с изпълнението им..
    Всичко, което разглеждам в тук ме изпълва с въодушевление - снимките, рецептите, съветите, оформлението на блога.

    Желая ти много здраве, щастие, любов и творчески идеи през Новата 2011 година!

    ОтговорИзтриване
  13. От твоите ръце и изречено с твоите думи изглежда толкова лесно, Йоли ...:)
    Чудесно е!

    ОтговорИзтриване
  14. Много полезна и вкусна публикация, Йоли. Никога не съм пробвала украса с шоколад, но имайки предвид, че вкусът на шоколад в тортите ми е любим, мисля, че е време да опитам. Наистина изглежда много лесно и приятно за правене.

    ОтговорИзтриване
  15. Или,много ще се радвам, ако пробваш да украсиш тортата си по някакъв подобен начин.Сигурна съм,че ще стане красиво.Благодаря ти.

    Ивче,Кали ... момичета,та вие сте вълшебници.Такива златни ръце имате и двете,невероятни сте.Похвала от вас - и денят ми започва усмихнат.Благодаря ви!

    ОтговорИзтриване
  16. Йоли, изключително полезна публикация! Искрено благодаря! Между другото може ли да попитам от къде се снабди с ацетната хартия с ноти?

    ОтговорИзтриване
  17. Лулу,в София в магазина на ул.Кадемлия 6 има много голям избор на ацетатна хартия.В най-различни шарки,а има и релефна,която е за многократна употреба.Заслужава се да се посети магазина.

    ОтговорИзтриване
  18. Здравей Йоли! Успешна Нова Година!Желая ти много здраве, щастие, късмет и творчески идеи. Отдавна следя твоя блог и почти всичко съм пробвала. Благодаря ти за чудесните рецепти и продължавай да ни радваш с красотите, които създаваш. Всичко е страхотно. Вчера дъщеря ми имаше рожден ден и направих твоята торта с кафе и шоколад /вече за пореден път е правя/, четейки указанията за шоколадовата украса реших и аз да пробвам, но освен стружки нищо друго не стана. Има ли значение вида на шоколада /моя го купих от LIDL за да пробвам/. Моля те, за начинаещи като мен по-често ни давай такава полезна информация за различни видове украси на торти. Благодаря ти! Ели

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ти Ели! Много си мила с мен.Радвам се,че все пак опита с шоколадовите ми предложения.Пак ще кажа,че най-важното нещо е темперирането на шоколада.Чакай да те питам - като се втвърди шоколада побеля ли?Ако побелее значи е бил много горещ като си работила с него.Но да ти кажа как го оправям.Взимам сешоара и бързо и лекичко духвам малко топъл въздух с него.Шоколадът веднага придобива хубав гланц.Или пък го боядисвам леко с прахообразни боички и замазвам положението.На всеки му се случват провали,не се тревожи.Питаш ме за шоколада.За мен определено има значение какъв е.Никога не купувам от шоколадите,които се продават на блокчета за ядене.Те са пълни с нишесте и трудно се обработват и лесно се пресичат при стапяне.Купувам от готварските кувертюри.Има ги в големите супер и в Метро.А лично за мен най-прекрасен си остава белгийският шоколад,който купувам от магазина в София на ул.Кадемлия 6.Ако си в София непременно се отбий и си купи.Килограма струва 13.50лв.Не се отказвай,опитай следващият път пак.Сигурна съм,че ще се получи.Успех и още веднъж благодаря.

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря ти за бързия отговор. При стапянето шоколада не побеля, напротив, остана си лъскав. Аз точно спазвах твоите указания, даже с пръст пробвах и температурата, но както и да е явно шоколада е бил калпав. Ще си купя от Метро и ще продължавам да дерзая за удоволствие и отмора и то главно върхе твоите рецепти.За съжаление съм от Пловдив и отдавна си търся повод да дойда до София и да го открия това магазинче, защото явно има много изкушяващи неща там. В Пловдив нямаме такъв или аз не съм разбрала.Поздрави и сърдечни благодарности за всичко: Ели

    ОтговорИзтриване
  21. Радвам се,че няма да се откажеш,Ели.Ще видиш,че ще станат следващият път.Сега да ти кажа за магазинчето.Това е фирма от Монтана.Всяка година са на вашият панаир и си имат щанд.Ако до пролет не си дошла в София ще можеш да ги посетиш на панаира.Участват с две имена - "Надижда" и "Змееборец"(да,знам,че е смешно последното,но собственика така си е решил).Ако те интересуват някакви подробности ще отида да ги питам и ще ти кажа.Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  22. Йоли,хиляди благодарности за информацията. Фирмата има сайт под името "Змееборец" ООД и ако някой друг го интересува най-вероятно ще може да се поръча по телефона /но няма сложени цени/. Утре ще проверя. http://www.zmeeborets.com/?page_id=1 Поздрави Ели

    ОтговорИзтриване
  23. Обичам много красива
    Благодаря

    bayıldım-cok guzel
    tesekkurler:))))
    yemekkahvekokusu.blogcu

    ОтговорИзтриване
  24. Здравей! И аз като останалите се впечатлих от това, което видях. Изглежда толкова лесно и просто, изпитах чувството че съм "открила Америка". На практика, обаче не всичко се получава така. Предстои ми да пробвам - твърдо съм решила. Само да попитам нещо, което явно не разбрах - тази ацетатна хартия не служи ли само за да се получит формичките и после да се махне. Или си остава така като елемент от декорацията. Благодаря преварително за отговора.

    ОтговорИзтриване
  25. Еда,благодаря ти мила!

    Анонимен,съжалявам за обръщението,но не сте оставила име.Много се радвам,че ви се струват интересни и лесни моите украси.Ще е истинско щастие за мен,ако се пробвате с тях и всичко се получи добре.

    Ацетатната хартия може да е гладка,релефна или с някакви захарни шарки по нея.В първият случай тя служи само за са се излее шоколада върху нея и да се отлепи после без проблеми.Тя е много пластична и може да се усуче както на Вас ви хрумне.Може да се нареже на ленти или всякакви други форми.Аз след ползване си я измивам и после отново я ползвам,не е нужно да се хвърля.

    Релефната е малко по-плътна и е на различни релефни щампи.Тя също е за мнгократна употреба.В каталога на тортите ми съм ползвала такава за обличане на отстрани на торта Магнетен.Може да погледнете как изглежда.

    Панделката с белите нотички пък е направена също върху ацетатна хартия,върху която има захарна щампа.След като шоколада се втвърди и отлепи от нея,щампата полепва върху него,а хартията остава прозрачна.Не я хвърлям,нищо,че няма вече шарки по нея.Просто си остава гладка и чиста като в първия вариант,за който писах по-горе.Каквото и да е,ацетатната хартия винаги се маха от шоколада.Тя наистина служи само за изливане,оформяне и лесно отлепяне на шоколада.

    Благодаря за хубавите думи,дано съм била полезна.Ще се радвам,ако мога да помогна с още обяснения,ако имате въпроси.Успех и ще чакам да споделите резултата.

    ОтговорИзтриване
  26. Zdr. Yoli
    ,,Poznavam¨te ot ,,4asat na mama,,
    mislia,4e beshe s plodova salata ot qgodi,menta i dr.produkti.Asega tarseh edna recepti4ka i za parvi pat vidiah tvoia blog,mnogo se radvam,zashtotoi az obi4am kulinariata i po-specialno ,,zaharosanata,, 4ast.Ujasno mnogo me vpe4atli s izkustvoto si.
    Pozdraviavam te bih kazala 4e tvoite tvorenia sa nenadminati,da mojesh ot edna obiknovena recepta taka daq prefasonirash...,pridavash im nenadminat i iztan4en vid.
    Bih iskala da te popita za acetatnata hartia li e na noti4ki ili....I oshte neshto,bi li se polu4ilo dobre ako izpolzvam ledeno pr.mliako za tempura vmesto ledena voda?

    ОтговорИзтриване
  27. PP Yoli,a ot kade se kupuva relefnata acetatna hartia,a tuk v Belgia nikade ne sam vijdala?Blagodaria ti predvaritelno za otgovora,i naistina imash nenadminat dizain i vkus :)

    ОтговорИзтриване
  28. Здравей Атанасова.Страшно си мила,много ти благодаря за хубавите думи. Добре си дошла тук и се надявам да пробваш някои от рецептите ми.

    Ацетатна хартия няма как да не се продава в Белгия, просто тя е в специализирани магазини. Потърси в нета, все ще намериш информация.Иначе можеш да си поръчаш такава онлайн като влезеш в сайта на Уилтън,например.Ама пак с търсачката в Гугъл опитай първо. Моята е от София. Нотичките също са захарни върху такава хартия.

    За темпурата ... недей да ползваш нищо друго,освен вода,бира или ледено бяло вино. Точно на тази панировка целта е да бъде максимално лека и хрупкава.Млякото,както и яйцата биха я уплътнили. Поне аз така мисля.Благодаря ти още веднъж и хубав ден.

    ОтговорИзтриване
  29. Здравей Йоли , страхотна си . Бих искала да те попитам с какъв шоколад работиш ? Ако може да покажеш снимка и да споделиш от каде го купуваш както и на каква цена .Благодаря !!!

    ОтговорИзтриване
  30. Благодаря ти Куки.Работя само с белгийски шоколад.Купувам го от магазин за професионално сладкарско оборудване в София в кв.Редута на ул.Кадемлия 6.Купувала съм какви ли не шоколади,но този е изключително добър.Има бял,млечен и натурален.На копчета е,което много улеснява работата,а не е на блок.Струва 13.50 за килограм.Препоръчвам го горещо.Снимка нямам,но не е и нужно.Шоколадът е в чувалчета от 5 кг,но в магазина го разтеглят на по 1 кг.Ако имаш възможност си купи от него.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравей, Йоли.
    Първо да кажа, че блога ти е прекрасен и много достъпно са обяснени всички рецепти. Аз като абсолютен аматьор в кухнята съм прилагала доста от тях и съм се справяла благодарение на подробните ти разяснения.
    Фантазията ти наистина е безкрайна!

    Имам едно въпросче към теб. Ще правя торта за рожден ден и мисля да я облека в шоколад като следвам твоите указания. И тук следва да попитам има ли значение какъв точно ще е шоколада? От онзи дебелия готварски шоколад става ли?

    И още нещо - може ли да се използва начина, по които се облича само борда на тортата в шоколад да се направи решетка? Примерно тя е с кафяв шоколад и да се сложи по края решетка от бял шоколад пак с фолио?

    Много ще ти бъда благодарна за съветите.

    И отново - благодаря че споделяш прекрасните си кулинарни творения с нас и ни вдъхновяваш! :)

    Йоана Николаева

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря ти за хубавите думи,Йоана.Много се радвам,че мога да съм от полза.А още повече,че опитваш.Наистина ти благодаря от сърце.

    Разбира се,че можеш да направиш решетка.И с бял,и с млечен и с черен шоколад.Ще стане страхотно!Начинът винаги е един и същ, а ти го знаеш.И да,най-добре е да рабогиш с шоколадов кувертюр.Дали ще е на големи плочи ими на малка разфасовка няма значение.С него става най-добре.За съжаление,в шоколадите,които продават за ядене слагат много нишесте.Съответно трудно се обработва,пресима се и ...абе,за мен са пълен боклук.Скъпите шоколади са добри,но пък цената им обикновено хич не ни устройва.Затова давай с кувертюр.Успех и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  33. Privet i ot men Uoli,blagodariq za podrobnite obiqsneniq i az sam reshila za rojdeniq den na sina mi da izprobvam tvoq retcepta.She izprobvam i shokoladenite figyrki :),dano se polychi.Blagodariq che spodeliqsh vsichko s nas.Badete jivi i zdravi i priqten den!!!! Chrisi

    ОтговорИзтриване
  34. Чудесно си решила Криси.Ще е справиш,разбира се.Лесно е,сама ще се убедиш.Благодаря ти за доверието и да кажеш после какво се е получило.

    ОтговорИзтриване
  35. Здравей, Йоли!!!
    Сигурно си го чувала многократно, но нека и аз да споделя, че рецептите ти са страхотни, особено винаги ме впечатлява декорацията. Невероятна си! Телевизия може да не гледам, но много се зарадвах на 24Kitchen, сега е почти постоянно на този канал :):)
    Всъщност реших и аз да напиша накрая нещо, за да споделя, че намерих и в Пловдив трансферно фолио,скоро ще имам работа и в София, но рождения ден не чака и затова се разрових дали нещо няма да излезе и от моя град. Фирмата се казва Торнадо Трип, листовете бяха доста по-евтини, отколкото очаквах, не че съжалявам за това, взех си и от белгийския кувертюр и мисля да направя от онези божествени шоколадови бонбони и шоколадовите купички от балони, ако излязат и наполовина толкова хубави като твойте - може и да споделя снимка. Пожелай ми късмет.
    Между другото от наистина много време търся есенция бергамот, дали имаш някаква идея откъде бих могла да си купя?
    За да не съм съвсем анонимка - казвам се Веселина :)

    ОтговорИзтриване
  36. Обичам Пловдив,Весе.Много го обичам.Приказен град със специална атмосфера.Чудесно е,че си намерила от фолиото.Ще се получат великолепни украси.За балоните само да ти кажа - гледай самите балони да са по-плътни,с по-дебела гума.Тъничките по-трудно се отлепват от шоколада.Бергамот съм намирала доста отдавна в аптеките.Незнам дали сега има,но пробвай там.Успех ти желая мила и весел празник.Благодаря ти за хубавите думи.

    ОтговорИзтриване
  37. Йолинка,вчера се пробвах с панделите за една малка тортичка за РД и стана доста добре като за пръв път,но искам да питам с ръце или с някаква щипка редиш украсата,защото само докато пипна за секунди и почва да се топи и не стана чак толкоз прецизно,в смисъл,че панделата ми по разлята стана.целувки и благодарности,за времето,което отделяши желанието,с което така обясняваш и показваш,че на всеки да му стане ясно,както и да му дойде музата да твори!

    ОтговорИзтриване
  38. Миличка,права си.Лесно се топи шоколада, а и колкото да си внимателен понякога остават отпечатъци.Можеш да пробваш с латексови тънки ръкавици.Тях ги ползвам лятото като работя с шоколад.Ако знаеш какъв кошмар е да го обработваш в топловреме..ужас.Зимата нямам проблем.Пробвай с ръкавици наистина.Благодаря ти слънце!

    ОтговорИзтриване
  39. Добър вечер Йоли, аз искам да попитам как да облека тортата, но в друг цвят- по-свежо например синьо .. Благодаря предварително

    ОтговорИзтриване
  40. Има 6 варианта, за които се сещам мила. 1.Или да направиш покритие от фондан, оцветен в синьо, 2.или да направиш марципан Варна, който всъщност е парено тесто и него също да оцветиш.3.Или да стопиш бял шоколад, да му сложиш синя боя, но на прах.4.Да разбиеш белтъчна глазура с малко синя боя.5.Да купиш фонданови прозрачни твърди бонбони, да ги строшиш на парченца и да ги стопиш върху хартия във фурната.Стават като прозрачно стъкло,но не стават за обличане на торта, а за украса.6.И за маршмелоу бонбонките се сещам.И те стававт хубави като покритие като се стопят,стига да намериш сини.А най - лесно е да наплескаш тортата с една синя сметана и толкоз!

    ОтговорИзтриване
  41. Здравей, Йоли! Възхищавам се на прекрасните неща които ни показваш, правила съм и някой от твоите торти, винаги се получават и са страшно вкусни! Имам 2 въпроса за опаковката на торта с шоколад. Искам да го направя с бял, същият ли ще е резултата както с кафявия? И за крема който ще остане под шоколадовото покритие - например с крем като при "Медената торта" ще се задържи ли шоколада или трябва да е по маслен? Благодаря ти предварително!
    Поздрави Сия

    ОтговорИзтриване
  42. Благодря Сия.Много си мила. Да,и с белия шоколад е същото,няма проблем.Кремът ти просто трябва да е достатъчно плътен.Това не е фондан и няма да се разводни.Всеки гъстичък крем ще свърши работа.Затова направи този,който обичаш.Благодаря ти още веднъж!

    ОтговорИзтриване
  43. Здравей Йоли,ще правя тофи тортата,но откъде мога да намеря нугата,която си използвала?

    ОтговорИзтриване
  44. Нугата си я нося от чужбина.Тук ми казаха,че имало в Кауфланд,а може и в Метро да се потърси.Ако не намериш я замести с Нутела.Нугата е основна нейна съставка.Можеш да добавиш и още малко фино смлени печени лешници и ще стане по-хубаво и от нуга.Успех и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  45. Здравей,Йоли безкрайно ти се възхищавам.Искам да ти благодаря за красивите и много вкусни неща които споделяш.Може ли да ми кажеш от къде мога да намеря такъв найлонов или хартиен пош за еднократна употреба.
    Рали

    ОтговорИзтриване
  46. Благодаря ти Рали.Много си мила.Наистина са много удобни пошовете за еднократна употреба.Препоръчвам ти от найлоновите.3 размера са и ги купувам в София в кв.Редута на ул.Кадемлия 6.Ако имаш възможност посети магадина.Има страхотни неща ... ще се побъркаш направо.

    ОтговорИзтриване
  47. Привет отново. Пробвах да направя сърчица, панделки и букви от млечен шоколад. Нищо не се получи или по точно - всичко стана на стружки и така украсих тортата.
    Та въпроса ми е - колко дебел слой шоколад трябва да се нанесе върху конкратната картинка или фолио, за да не се чупи? Фолиото, което си взех е от склад за сладкарски принадлежности в Стара Загора и е на руло. Колко време трябва да изчакам преди да отлепя фолиото или от хартията? Знаеш ли за магазини в Ст З за сладкарски принадлежности?

    ОтговорИзтриване
  48. Благодаря ти за бързия отговор.Крайно време е ве4е да отида:)

    ОтговорИзтриване
  49. Така е Рали,докато не се пробва няма как да се разбере дали ще стане,дали ще се хареса ...

    Дани,ще си позволя да кажа,че цялата истина за шоколада и всико,което правим от него се крие в темперирането.Иначе няма как да се получи добре.Наистина е много важно.А и да не говорм,че през лятото е просто един кошмар да се работи с шоколад ... уф.Ако е темпериран добре няма койзнае какво значение дебелината му.дори и да е много тънък пласт,шоколада пак ще се отдели без проблеми от хартията или фолиото.Аз го правя с приблизителна дебелина до 2мм, не повече.За съжаление не знам в Сара Загора къде има такива магазини.Но опитай пак просто върху хартия за печене.Само темперирай добре шоколада,това е всичко.Благодаря ти,че опита.Нали няма да се откажеш?

    ОтговорИзтриване
  50. Привет Юоли - не разбира се, че няма да се откажа. Колкото до шоколада - разтопих на водна баня 1 чаша и после добавих 1/3 чаша във вече разтопения шоколад. Вярно не съм притегляла с кантарче - възможно ли е от там да идва несполучливия опит? Шоколада се отлепяше от хартията, но заедно с това се и чупеше.

    ОтговорИзтриване
  51. А така,никакво отказване!Дани,ако е бил добре темпериран шоколада значи белята е в друго.Първо,може пласта да е бил много тънък и затова да се е чупил лесно.Второ,ако си го държала в хладилника още от самото начало понякога така става.Хубаво е шоколада да се постегне малко на стайна температура и после вече може да се прибере в хладилника.Но все пак мисля,че е от темперирането на шоколада или от качеството му.За съжаление много от шоколадите,които продават са с разни добавки,като нишесте например.Знам ли и аз?Ако някой е спец по шоколада нека помогне.Аз все пак съм си самоука,не смея много да давам категорични съвети.

    ОтговорИзтриване
  52. Здравей, Йоли! Опитах с белгииски шоколад -бял , но според мен се стяга после много бавно и след като веднъж е стопен , не се втвъртява повече така , че да може да остане като фигурка. Може и да греша някъде , затова ако може някаква препоръка за работа с бял белгииски шоколад да ми дадеш ще съм много благодарна.Работата с фондан ми е добре позната , но работата с шоколад все още ме измъчва така да се каже :)Благодаря ти предварително за отговора .

    ОтговорИзтриване
  53. Здравей,няма значение дали е белгийски или не.Белият шоколад винаги се сряга по-трудно и бавно.Трябва наистина да е темпериран добре,иначе не става.Някои му слагат малко кокосово масло.Аз не го правя.Просто трябва наистина добре да си го темперираш.Опитай пак,не се отказвай.

    ОтговорИзтриване
  54. Привет! От известно време се опитвам (безуспешно) да темперирам шоколад, за да правя бонбони. Но все нещо не става. Освен, че не е лъскав и твърд, но и се появяват тъмни точици тук там, а вчера получих и цъфтеж. Въпросът ми е, когато се достигне 47 градуса, веднага ли се маха от водната баня, дори и да има неразтопени копчета? И друго - когато се темперира, проблем ли ще е да добавя повече от една трета при охлаждането?
    И последно - какво да правя ако работата изисква повече време, през цялото време ли трябва да поддържам 32 градуса на шоколада? Например когато правя черупкови бонбони, наливам основата, чакам да стегне и слагам пълнежа. За финалната заливка на отгоре трябва ли да темперирам нов или мога да подгрея до 32 вече темперирания, но постегнал шоколад? Моля за помощ, когато ви е възможно! :)
    Йоли, правите кулинарни магии! Не обмисляте ли да отворите школа или поне курсове за вашите фенове?
    Слънчев и усмихнат ден!
    Краси Коцева

    ОтговорИзтриване
  55. Здравей Краси,ех, този шоколад,ядове прави само.И на мен не минаги ми се получава.Първо да ти кажа - най-важното нещо си е самия шоколад.добре е да ползваш кувертюр,а не шоколада,който продават за ядене.Аз не го меря с термометър,нямам такъв.Стопявам на водна баня като гледам водата да не завира.Още докато не е стопен на пълно го махам от водата и бъркам докато всичко се стопи.След това му добавям останалата 1/3 и пак бъркам до стопяване.Оставям да се поохлади още малко и почвам работа.Като правя бонбони намазвам 1 пляст и ги прибирам за 5-10 минути в хладилника, изваждам ги и продължавам нататък.така става бързо и шоколада още е течен.Ако се втвърди го затоплям леко,той веднага се отпуска.Не му мисли чак толкова за 32-таградуса.Отпусни се и не се притеснявай.Ще видиш,че ще стане.Успех миличка,не се отказвай.Потърси из нета инфо за темперирането.Аз не съм професионалист,казвам това само от моя опит, но нямам нужните знания.Не искам да те подвеждам.

    ОтговорИзтриване
  56. Привет, отново! Много благодаря за обяснението, наистина малко се вманиачавам с този термометър, но след н-броя неуспешни опити реших, ще взема да пробвам и без него. Аз използвам кулинарен шоколад ION, на т. наречените копчета. Странното е, че когато отливам бонбони в силиконови форми, след това стават гладки и лъскави отгоре, но като престоят един ден в кухнята и отгоре се появяват някакви светли петна, малко като географска карта. Да не би да се отразява влагата или температурата в кухнята, аз не ги държа покрити... Но стават много грозни след един ден:(
    А от какво се получава пустия му цъфтеж при някои не мога да разбера. Въобще вкарах се в гоям шоколадов филм!Извинявам се за дългия пост-оплакване:)
    Лека вечер,
    Краси

    ОтговорИзтриване
  57. Краси,шоколада побелява само и единствано,ако не е темпериран добре.За да замаскираш положението можеш да си купиш някаква перлена боя и с четка за рисуване да намажеш върху него.Става много красиво и дефектите не си личат.Успех следващият път.

    ОтговорИзтриване
  58. Мерси Много! Това е чудесна идея! До скоро, ще пиша ако има нови епизоди в моята одисея :)
    Краси

    ОтговорИзтриване
  59. Е как,Краси.Чакам продължението.И знам,че ще е успешно!

    ОтговорИзтриване
  60. Здравей,Йоли!
    Имаш много добри идеи и често пробвам някои от рецептите ти. Тортата Дулсе де Лече например ми е любима част от репертоара. Пробвала съм да правя и от тези украси и станаха много сполучливи. Направих си плетеници от шоколад за украса на един чийзкейк с желиран горен слой. Исках само да дам един съвет, който по принцип е близко до акъла,но аз не се сетих навреме.Ако искате да слагате такава фина шоколадова мрежа върху плодово желе, сложете я в последния момент. Колкото и желатин да има в желето, то пак е доста "мокро" и ще разводни украсата. Аз я направих вечерта и оставих в хладилника и на следващия ден шоколадовата мрежа беше леко втечнена...Пак изглеждаше ефектно,но не беше това,което търсех.

    Поздрави,
    Никол

    ОтговорИзтриване
  61. Благодаря ти Никол.Първо да ти честитя имения ден.Бъди здрава и много усмихната.Чудесен съвет даваш на всички ни,благодаря ти освен от мое име,и от името на читателите ми.Страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  62. Благодаря за пожеланията! Да ти се връща! :)

    ОтговорИзтриване
  63. Здравей, Йоли. Искам да те попитам колко грама шоколад, за да облека стандартна торта? о

    ОтговорИзтриване
  64. Здравей. Ако искаш цялата да я покриеш както е при мен Тофифи тортата,по-добре вземи около 150-200г шоколад.Ще ти дойде в повече,но по-добре да остане.След това като се втвърди ще го махнеш от фолиото или хартията и ще го ползваш за нещо друго.Като ти е повече шоколада не само,че ще си спокойна,ами ще можеш да направиш пласта по-плътен.Ако е прекалено тънък след като се втвърди може да ти се начупи.Презастраховай се.Успех ти желая.

    ОтговорИзтриване
  65. Здравей. Ако искаш цялата да я покриеш както е при мен Тофифи тортата,по-добре вземи около 150-200г шоколад.Ще ти дойде в повече,но по-добре да остане.След това като се втвърди ще го махнеш от фолиото или хартията и ще го ползваш за нещо друго.Като ти е повече шоколада не само,че ще си спокойна,ами ще можеш да направиш пласта по-плътен.Ако е прекалено тънък след като се втвърди може да ти се начупи.Презастраховай се.Успех ти желая.

    ОтговорИзтриване
  66. Йоли, пак аплодисменти!:) Един въпрос - в какъв съд разтопяваш шоколада, щом не трябва да е метален съд? Аз дори си мислех да си купя млековарка с алпака отвътре, за да я ползвам единствено за тази цел. Имам емайлирани, тефлонови и йена съдове - като тенджери. Нямам керамика (освен гювечи).Светни ме моля! Пълен лаик съм в това отношение- Привет!:)

    ОтговорИзтриване
  67. О, Цвети, в най-обикновена купичка за супа.Или стъклена,или порцеланова.Слагаш я в някаква тенджерка с вода,която да не завира,а да е само гореща и шоколада се стапя за нула време.

    ОтговорИзтриване
  68. Дотрябваха ми пък днес шоколадови стърготини, извадих шоколада и започнах да го ръчкам с нож. Хм, въобще не се получаваше както си мислех. И къде попаднах в търсене на урок?! Пак при феята! Благодаря ти, мила, че и това си отделила време да ни покажеш!!! :)

    Обаче пак се иска талант. Поизмъчих се... Ту меко, ту твърдо. Накрая си отпуших ушите и излях повторно стопения шоколад върху каменна плоча (нямам плот). Хартия за печене не става, както сама установих. Горе-долу, най-вече долу, се справих :) Парфето ми си има украса! :)

    Хубав ден ти желая с усмивка от мен! Аз отивам да снимам!

    П.П. Някой път ще те питам защо не се топи шоколад в метална тенджера, защото аз все в такава го топя... малка, боцната в голяма с вода :)

    ОтговорИзтриване
  69. Здравейте Йоли,пиша Ви бтори път защото мисля,че първия път нещо сгреших в публикуването. Исках само да питам как обръщате фолиото с разтопения шоколад върху тортата. Притеснява ме,че ще се разтече.Трябва ли да го изчакам малко да стегне.
    Благодаря Ви предварително за отговора.
    Ирена

    ОтговорИзтриване
  70. Много правилно мислиш, Ирена.Абсолютно логично.Браво на теб,страхотна си!Поизчакай леко да засъхне шоколада,нова става бързо.Нека е мек и лепкав,но като повдигнеш хартията да не тече.И тогава вече действай нататък.Благодаря ти за доверието!

    ОтговорИзтриване
  71. Тики,аз пък отивам да гледам снимките на парфето.Знам,че ще е поредната ти страхотия!

    Нямам идея защо не се топи шоколад в метал,предполагам,че става някаква нежелана реакция между шоколада,по-скоро молекулите му.Това го знам от италианците,преди много години съм гледала по телевизията техни сладкари,които го казваха и съм го запомнила.Това важи само когато темперираме шоколад.Ако го топиш за готвене няма значение.А може би пък изобщо не е вярно и няма значение.Знам ли? Ако някой има професионално обяснение по въпроса нека го напише.

    ОтговорИзтриване
  72. Здравей Йоли,имам въпрос за оцветяването на шоколада,който се използва именно за моделиране на торти!Разбрах методите които си показала по-горе,много ми допадат,но въпроса ми е конкретно как мога да сменя цвета на шоколада?Знам,че има различни сладкарски бои и оцветители,но не съм работила до сега с подобни и незнам дали ще постигна желания резултат!
    Харесах си торта в един сайт,но нз как да направя сърчицата розови и цикламени???

    ОтговорИзтриване
  73. Боите за шоколад са специални,иначе ще го пресечеш,ако се опиташ да го озветиш с обикновените сладкарски.Трябва да си потърсиш такива в магазините за сладкарско оборудване.А там продават и цветен шоколад,може направо такъв да си купиш.

    ОтговорИзтриване
  74. Все не успявам да го стопя този шоколад, както трябва. Преди малко опитах да направя нещо и стана като тесто направо...дали защото сложих да топя шоколад с някакъв пълнеж?!?!

    ОтговорИзтриване
  75. Да,да,да!Категорично,да!Трябва да топиш само чист шоколад.И по възможност за тази цел да купуваш кувертюр.В шоколадите,които продават за ядене много често слагат нишесте,особено в по-евтиничките.Затова наистина е добре да работиш с шоколадов кувертюр.Има го в почти всички големи вериги магазини.А този,който е станал на каша го използвай за каксчета,сладкиш или нещо подобно.Ще стане чудно.Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  76. Ей, много благодаря, мила! Аз го използвах все пак - размесих го, добавих му малко масло и все пак успях да направя някаква украса - една роза, две листенца и сърце :) За съжаление не мога да прикача снимка. Много съм горда - това ми е първата торта :)И страшно ми хареса...

    ОтговорИзтриване
  77. Много ви благодаря за тази невероятно вкусна статия.Тук наистина показвате много лесни начина с които и ние не чак толкова добрите специалисти в готвенето - майстори, да успеем да направим по някоя и друга прекрасна украса за коледната торта или десертите, които правим обикновено.Идеята да си нарисуваме коледно дръвче с шоколад е чудесно и още идващите дни ще се опитам да направя различни фигурни и дано ми се получиш.Сега ми идва на ум едно слънце да се направи, дано да продължавате да ни пишете и да ни радвате.

    ОтговорИзтриване
  78. Благодаря ти много за милите думи.Радвам се,че ти харесаха идеите.Украсите наистина са съвсем елементарни и със сигурност всеки може да ги направи.Вариантите с шоколад са много,само си изфантазирай нещо и това е всичко.Ще се радвам да пробваш нещо.Само да предупредя нещо - през лятото с шоколад се работи ужасно трудно,направо невъзможно.Особено,ако не е темпериран добре.

    ОтговорИзтриване
  79. Искам да попитам колко грама шоколад са необходими, за да се покрие цялата торта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мартина. За цяля торта е добре да имаш200 г. Ще остане отстрани, но после можешда използваш останалия шоколад за нещо друго.

      Изтриване
  80. Здравей Йоли, поздравления за чудесния блог.Много съм доволна от всички рецепти и обеснения , които даваш към тях.Страхотни и незаменими съвети !
    Искам , ако е възможно, да ми кажеш съвет за следната ситуация:
    Правих блатове за торта по рецепта за кекс с ореховки и банани,, но без да слагам банани.До сега съм я пробвала няколко пъти , винаги става идеално , но този път блатовете станаха ронливи и трошливи, дори на пърчета ги поставях , когато сглобявах тората.Сега съм ги стегнала в ринг с крем яйчен , но се притеснявам , когато махна ринга какво ще стане и съм в голямо чудене каква глазура да сложа , за да не натежи и да се свлекат блатовете.Бих искала да те питам ако направя това с домакинското фолио и шоколоада , дали ще спомогне да укрепя тортата.Ако е подходящо , като се втвърди шоколада няма ли да трудно за разрязване после?
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Изобщо не я мисли тортата. Повярвай ми, ще стане повече от чудесна. Винаги съм казвала, че гафовете в една торта се прикриват най-лесно. Ти сама си го открила това. Никой никога няма да разбере, че блатът ти е бил начупен. А като я и украсиш, съвсем ще са безпочвени притесненията ти. Щом тортата е в ринг ще се стегне много добре. Като го махнеш изравни още веднъж добре страниците с нож или шпатула. След това спокойно можеш да я облечеш в шоколад, ако ти харесва. Но ти ще прецениш сама дали ще има нужда. Тортата сама ще си покаже като махнеш ринга. Не бързай, остави я да престои през нощта, ако имаш възможност. Ако все пак се спреш на обличането с шоколад, трябва да знаеш, че всички подобни твърди покрития се режат с много гореш и подсушен нож. Бавно го прокарваш за да може шоколада да се стопи при разрязването. На всяко парче наново затопляш ножа и го избърсваш с кърпа. Но и да се начупа, какво от това? Още по-артистично ще бъде. Отгоре за да не ти натежи я напудри само с какао за да прикрие и изравни всичко и сложи няколко шоколадови стърготини или стружки за украса. Благодаря ти за доверието, сигурна съм, че всичко ще е ок.

      Ще се радвам, ако пишеш коментарите си и следиш новия ми сайт www.yoli.bg, тъй като тук няма повече да публикувам нови рецепти. Благодаря за разбирането и весели празници!

      Изтриване
    2. Благодаря за подкрепата и бързия отговор Йоли , винаги си ми помагала, когато съм имала някакъв проблем.Непременно ще добавя новия ти сайт в любими.
      П.С. не се наложи да обличам тортата с шоколад, беше стегнала добре и си и сложих глазурата, която бях планирала.
      Весели празници !

      Изтриване
  81. Здравей Йоли . Трябва ми рецепта за фарситура кристалина за фото тортичка .Ще съм, ти благодарна ако ми помогнеш.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ах, за рецепта няма да мога да ти помогна. Фарситурата е безвкусно стегнато желе, което се загрява преди да се нанесе на тортата. Най-добре е да си го купиш готово. Със сигурност го има в Змееборец в София на ул Кадемлия 6 в Редута. Не рискувай с домашно направена, ако не си убедена в рецептата. Аз наистина не знам как се прави. Съжалявам. Благодаря ти за доверието.

      Изтриване
  82. Здравейте, благодаря за чудесните съвети. Благодарение на този пост успях да направя най-украсената тортичка за нашето малко момченце, по повод седмата му месечинка. Май овладях техниката на темперирането на шоколада.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Да ти е живо и здраво сладкото момченце! Много ме зарадва, благодаря ти!

      Изтриване
  83. Здравейте,
    от доста време чета и все нямам повод да направя някоя вкусотия, защото без повод няма кой да я изяде :) Та имам една дилема искам да направя еклерова торта която да украся с борд от шоколад, но ми е интересно дали мога да направя шоколадовата украса предварително и когато дойде момента да духна със сешоар за да омекне малко шоколада и да го залепя около тортата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей. Много ти благодаря за доверието. Ще се радвам тортата да стане вкусна и красива. Забрави за сешоара. Нищо няма да стане. Ще си съсипеш и тортата, и шоколада. Той е много капризен продукт, трябва да работиш с него веднага след като е стопен и темпериран.

      Изтриване
  84. Здравейте!��Утре мисля да правя торта и да я облека с шоколад. Въпросът ми е относно прахообразните боички. Нямам идея каква трябва да бъде. Порових се малко и се спрях на "боя на прах с копринен блясък металик Ginger glow" на марката Painbow Dust( не съм сигурна дали така се казва марката От Сладката къща! Ако не ви е проблем,може да я погледнете,за да знам дали да си я поръчам!:)
    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Виола. Ще се радвам, ако се получи красива и вкусна тортата. Да, точно това са прахообразните боички. Трябва да изглеждат буквално като грим за очи. Хубав цвят си избрала, на мес и старо злато, поне така ми се вижда от снимката. Ще стане чудесно, убедена съм! Успех!

      Изтриване
  85. Не мога да не изкажа възхищението си.. Просто уникални изделия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, това е толкова мило, Сико! Благодаря ти от сърце! Много се радвам, че ти харесват тези идеи!

      Изтриване
  86. Здравей, Йоли! Благодаря за хубавия и подробен пост! Искам да направя подарък за скъп на сърцето ми човек: бисквити, надписани с темпериран шоколад. Как е по-добре: да напиша думите върху ацетатна хартия и след това да ги прехвърля върху бисквитите или да пиша дирктно върху бисквитата? Ако правя надписа първо върху хартия, как да го залепя за бисквитата, така че да не падне? Ако го правя директно върху сладката, дали ще остане здраво залепен за нея? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, че хубаво! Но първо ме извини за късния отговор. До днес имах страхотни проблеми с нета и нямах достъп до блога. Ако наистина не е прекалено късно бих те посъветвала да рисуваш направо върху бисквитите. Трансфер с ацетатно фолио е добро нещо, но не и в случая. Шоколадът ти ще се размаже и обезформи след като го залепиш върху сладките. Няма да имаш никакъв релеф, не мисля, че ще се получи добре. Затова давай направо върху сладките. Ще се залепи повече от идеално.

      Изтриване
    2. Аааа, пак съм аз. Май не ти разбрах въпроса правило. Имаш предвид да напишеш текст върху ацетата и след като шоколадът се втрърви да го отлепиш и положиш върху сладките, така ли? Ако е така, да, може да стане. Единствената опасност е, ако буквите са много тънки. Лесно ще се счупят при трансфера и много ще се ядосваш. Иначе може да ги залепиш здраво с малко кошолад върху бисквитката. Но все пак мисля, че е по-лесно да рисуваш направо върху сладките.

      Изтриване
  87. Благодаря ти от сърце за съветите, Йоли! Голямото ошоколадяване тепърва предстои, като ги направя ще споделя:)

    ОтговорИзтриване
  88. Здравейте! Възхищавам се на всичко, което правите, особено с шоколад, и затова бих искала да споделя един мой проблем с трансферното фолио, което си купих наскоро. Нанесох темперирания шоколад върху него, оставих го в хладилника, но когато опитах да го отлепя, красивите розички, които трябваше да са се залепили на шоколада си бяха останали на фолиото. Къде бъркам? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за топлите думи, Мите! Много си мила!

      Трябва да ти кажа, че аз абсолютно никога не оставям шоколада да се стяга в хладилника. Винаги на стайна температура. Ако е добре темпериран той си стяга съвсем нормално доста бързо. В хладилника се получава конденз върху шоколада, винаги има влага по повърхността му. И след като го извадиш от хладилника веднага се отпуска и омеква. Трябва да е наистина много добре темпериран за да не се получи това. А розичките, които са си останали по фолиото ... проблемът е пак в хладилника. Там шоколадът се втвърдява веднага и човек си мисли, че е готов. Но не е точно така. Трансферът не залепва толкова бързо. Трябва му по-дълго време. Лесно може да провериш като отлепиш само крайчето на фолиото. Ако шарките остават по него значи, че му трябва още време. Но пак бих те посъветвала да забравиш за хладилника. Опитай на стайна температура, ако ти е останало още фолио, но му дай достатъчно време да стегне. Няколко часа поне. И нека напомня още веднъж: най-важно е шоколадовата маса да е правилно темперирана, в това е разковничето.

      Изтриване
  89. Благодаря много! Пак ще опитам, този път без хладилник :)

    ОтговорИзтриване
  90. Здравей Йоли! Искам да те попитам дали вече готовите фигурки залепени върху тортата ще се задържат, без да се разтопят, ако тя стои в хладилника за вечерта? Тъй като ще я правя от предния ден.
    Страх ме е, че ще ги намеря разтопени, заради крема и конденза, въпреки стегнатия крем.
    Ще се радвам за отговора ти :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила, това е шоколад. Няма от какво да се разтопи, освен от горещо. Цял живот може да стоят върху торта в хладилник, давай смело.

      Изтриване
    2. Много ти блеагодаря! Вече куража ми е на 1000% :)
      Чудесен блог, често пробвам по нещо.
      Поздрави Елица

      Изтриване
  91. Здравей Йоли, страхотна си с тези супер полезни съвети. Искам да облека торта с домашен шоколад. Може ли съвет как да го направя и дали ще стане? Слагам какаово масло, кокосово олио, какао или рожков и подсласител. Трябва ли шоколадът първо да стегне в хладилник и после да темперирам или мога директно да го излея още топъл върху фолиото. Дали ще се получи въобще с такъв шоколад?
    Анелия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Анелия, благодаря ти за хубавите думи и доверието, но ме хващаш напълно неподготвена по темата. Честно, нямам никаква представа какво се получава с домашно приготвен шоколад. Нито съм опитвала вкуса му, нито съм правила, нито знам как се държи при темпериране. Много съжалявам мила, но не искам да те подвеждам с грешни съвети. Извини ме, моля те.

      Изтриване
  92. Здравей Йоли искам да облека торта с фолио но идеята ми е да използвам бял шоколад и кафяв (на половина) Питам се има ли нещо пп-специфично при работата с бял шоколад или е същото като при кафявия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма нищо разбично, Поли. Давай смело. Темперирай си двата вида шоколад по обичайния начин и това е всичко.

      Изтриване
  93. Здравей,Йоли! Прекланям се пред желанието ти да помагащ на всички като мен и споделяш опита си!
    И аз имам проблем, за който се надявам да ми помогнеш. Правих многобройни опити да изработя качествена шжколадова обувка в поликарбонатен колъп.Убедих се в ниското качество на шоколадите.Темперирам внимателно...но отлепянето ми е проблем.Пробвах във фризер, хладилник, на стайна температура..отнема доста време, а и не се отлепя навсякъде равномерно, а в сладкарншцата ги правят за една нощ.
    Къде греша? А като я извадя цяла- на другия ден на места избиват жълтеникави петна..



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за доверието, много е мило, че мислиш така. Надявам се да съм в помощ и този път. Щом казваш, че избиват петна по шоколада това означава само едно-не е темпериран добре. Добре е да ползваш термометър. да, шоколадите не стават, повечето от тях. Знаеш, най-добре кувертюр. Белгийски или италиански са супер. Може да ги намериш само в специализираните магазини за сладкарство или по интернет да поръчаш. За да ти се отлепя добре формата от калъпа винаги го почиствай с памук или салфетка, натопени в спирт. Това е основно правило. И не е добре да охлаждаш рязко в хладилник или фризер. Най-добре е на стайна температура. Цяла обувка ще стегне по-бавно, но пък е сигурно. А в хладилника има опасност после бързо да се размекне и да се получи конденз по шоколада. Все пак, ако формата излиза добре, но въпреки това по нея има петна, лесно може да ги прикриеш с малко перлена боя, нанесена в сухо състояние с четка. Хем ще стане красиво, хем ще прикрие и дефектите. За друго не се сещам. Надявам се следващ път всичко да стане супер!

      Изтриване
  94. Здравейте, Йоли,
    за пръв път се опитвам да направя шоколадова украса. Избрах панделките - доста амбициозно като за пръв път. Вече съм на етап втърдяване на шоколада. Дотук добре се получава. Много се притеснявам от етапа с отлепянето на фолиото. Някакви съвети?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съжалявам за закъснелия отговор, Ади. Не мога да се оправя с Блогър. Не получавам никакви известия за коментари и често отговарям прекалено късно. Надявам се да са станали хубави панделките. Няма тайни, само шоколадът да е добре темпериран. Нищо повече. Извини ме още веднъж за забавянето.

      Изтриване