Празниците са прекрасен повод да се съберем с близки и приятели и да отпразнуваме изминалата година. Но за всяко семейство това означава подготовка на празничната трапеза, подбор на ястията и приготвянето им.

Тази година обаче решихме, че е време да се поглезим. Време е за всички онези Гурме ястия, за които четем цяла година по списанията, но никога не ни остава време да изпробваме! Кога ако не сега - на Коледа?!

Подборът на ястия за Гурме вечерята може да се превърне в предизвикателство за всеки. Затова решихме да се посъветваме с професионалист в тази област – шеф-готвача на МЕТРО Георги Ерменков.



Chef Ерменков е познато лице от телевизионния екран, но преди да завладее сърцата ни от телевизора, той специализира и работи във Франция при Филип Харди в ресторант Маскаре (с 2 звезди на Мишлен). Като опитен познавач на изисканите френски ястия и на българския вкус, той сподели няколко лесни съвета за ефектна Коледна или Новогодишна вечеря, която да омая всички наши гости.

„Докато изчаквате гостите да се съберат, можете да започнете вечерта с чаша хубаво вино или шампанско и плато с хапки и отбрани деликатеси.

За хапките можете да използвате например патешки мус с Порто. Върху крекер (бисквита) или върху препечен хляб слагаме парче от патешкия мус и го гарнираме с конфитюр. Интересна комбинация ще се получи с конфитюр от чушки, домати, портокали или лук например. За да бъдат вашите хапки наистина съвършени, завършете с паста от трюфели (на върха на чаената лъжичка).

Ето още една идея за хапки, която аз лично ще направя за празниците. Върху препечен тост от франзела с масло сложете малко козе крема сирене, добавете парчета пушена сьомга и леко препечена Панчета ( италиански бекон). Можете да гарнирате с парченце мушмула в сироп и украсите с пресен естрагон.

За моите приятели, които ще ми дойдат на гости, ще приготвя петле с кестени и стафиди . За целта задушавам лук и намачквам кестените. Предварително накисвам стафиди в сладко вино, за да набъбнат, и ги смесвам с кестените и лука. След това пълня петлето със сместа, намазвам го с масло, сол,пипер и го пека на 180 градуса. За гарнитура приготвям ориз Арборио с малко масло, сол, лук и шафран, като Ризото и го сервирам топъл заедно с петлето.

Когато дойде време за десерта, можете да изненадате много приятно гостите си, като им предложите десерт с ананасова ягода. Звучи различно, а самия десерт е наистина много лесен за приготвяне. Нужни са ви само сирене Рикота, което го разбиваме със захар, ванилия и малко маскарпоне. Аз добавям и малко коняк. В една чаша сипвам от крема, слагам ягодите и заливам с топъл шоколад.

Ако не искате да бъдете прекалено екстравагантни с ананасовите ягоди, можете да използвате и диви ягоди- ще свършат същата работа.

И нека вкусната храна бъде придружена от много усмивки и добро настроение!”

*Всички продукти от изброените рецепти, както и актуалните им цени, ще откриете в каталога на МЕТРО „Гурме”.