Греяното вино, което стопля коледните празници

Греяното вино, което стопля коледните празници

© Shutterstock

Когато навън е тъмно и студено, а морето в архипелага на Стокхолм е така замръзнало, че жителите на отделните острови могат да си ходят на гости по леда, роднини и приятели се събират на греяно вино с аромат на коледни подправки. То стопля сърцето и подхранва вярата, че светлината и топлината скоро отново ще възкръснат изпод леда.


Скандинавците го наричат "гльог" (glögg/gløgg) и започват да го пият в края на ноември, с настъпването на първия от четирите "адвента" - празничните уикенди преди Коледа, които се отбелязват със специални обичаи от западните християни.


Рецептите за гльог са безброй, но има едно-две правила, които винаги са в сила. Първото е, че основната съставка е вино. То няма нужда да е скъпо, но е добре все пак да не е с развален вкус, защото затоплянето може да подчертае неприятния му дъх. Най-сигурно е да изберем вино, което просто "става", без да се отличава с някакви изключителни качества - да не забравяме, че все пак ще променим напълно вкуса му, преди да го пием.




Ще го подсладим, ароматизираме с подправки и ще го подгреем


Тук идва и най-важното правило - виното само се затопля, а не се вари. Ако започне да ври, вкусът му губи част от качествата си, затова се поставя на слаб огън и се приготвя бавно.


Що се отнася до подправките, те са същите, които присъстват в традиционните коледни сладкиши. Освен захарта, която може и да е кафява, се използва канела, джинджифил, кардамом, карамфил, а може да се сложи и анасон, и индийско орехче.


В една от най-старите норвежки готварски книги - тази на Хана Винснес от 1845 г., се препоръчва приготвянето на така наречения


"Епископски екстракт"


Той се прави от вино, подсладено със захар, напоена със сок от горчив портокал. Сместа се оставя да отлежава в продължение на дни, докато дойде време за затоплянето й. Тогава към нея може да се прибави и кора от горчив портокал, която не бива да се поставя предварително в екстракта, за да не го развали с горчивия си вкус.


Когато навън е особено студено е добра идея греяното вино да се подсили с глътка мадейра, портвайн, ром, коняк или водка.


По Коледа пликчета с готова смес от подправки могат да се купят от всеки скандинавски супермаркет.  Те съдържат съставките за основната рецепта за греяно вино, която се използва най-често в северните страни. В България може да ги комбинирате сами - подправките, достатъчни да превърнат в гльог една бутилка вино са:


1 едро парче сушен джинджифил
1 голяма пръчка канела
7-8 шушулки кардамом
около 15 зрънца карамфил


Количеството захар зависи от киселинността на виното, затова се преценява на вкус, а количеството водка или коняк зависи от това колко добър затоплящ ефект искаме да постигнем и колко близки са ни хората, с които ще изпием греяното вино.


Стафидите и бадемите също са подходяща добавка на финала, а ако присъстват, при сервирането трябва да предложим и лъжичка за улавянето им.


Наздраве!


Всичко, което трябва да знаете за: