Thursday, November 26, 2009

Греяно вино с подправки

greiano-vino Около Коледа ме обземат едни философски мисли за празнуването и глобално за живота. Мисля че меденките и червеното вино са класика за една романтична и вълнуваща вечер пред камината. Гледайки домашното винце на татко се сетих за едно невероятно питие, което ще остави топъл спомен в душите ви. Напитката е с немски произход и според списание Форбс е един от петте най-добри коктейла за зимата. Казва се Gluеhwein, u-то е с две точки отгоре, но нямам такова на клавиатурата. По принцип се пие на крак от дървени павилиони с невероятна панорамна гледка към заснежените Алпи. С този аромат си представям и Виена по коледа. Gluеhwein е достойна реплика на българското класическо греяно вино, което по традиция приготвяме през мразовитите зимни вечери. Името му в най-свободен превод означава: греяно вино с подправки. Ето и рецептата, по която аз сътворих това уникално вълшебство: НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ: 1 бутилка червено вино (750 мл) 120 мл вода 60 г захар (може да се замени и с мед по желание) анасон 3 щипки карамфил канела 1 лъжица лимонови кори 1 лъжица портокалови кори ПРИГОТОВЯНЕ: Захарта, анасона и карамфила се сваряват във водата. Прецежда се течността и си смесва с виното. След това виното се загрява, като се добавят канелата и коричките и точно ПРЕДИ да заври се маха от котлона. Налива се в чаши за топли напитки – стъклени или порцеланови, но най-добре изглежда в руския стакан. Mного си пасва с домашен сладкиш или меденки. Вариации с подправките са възможни според вкуса. Да живее греяното вино! ЗА МНОГО ГОДИНИ НА ВСИЧКИ!

No comments:

Смартфон приложение на Изкуството на истинската храна

НАШИТЕ РЕЦЕПТИ ВЕЧЕ В ДЖОБА ВИ! Скъпи приятели на истинската храна, с голяма радост ви съобщаваме, че на пазара вече...