Коледна торта

EfrosiaEfrosia
Джедай
9806k1124k
Коледна торта1 / 2
25/12/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
140 мин.
Порции
12-14 парчета
"Тортата за Коледа е почти толкова важна, колкото пуйката, дори повече"

Необходими Продукти

  • портокали - 1 брой
  • масло - 1 ч.л. разтопено
  • шоколад - 100 г черен, натрошен
  • яйца - 3 броя
  • захар - 280 г пудра
  • олио - 240 мл
  • какао - 25 г на прах
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 1 и ½ ч.л.
  • за портокаловия крем
  • желатин - 1 опаковка
  • яйца - 4 броя
  • масло - 200 г
  • захар - 200 г
  • есенция - 2 ч.л. портокалова
  • топено сирене - 1 опаковка
  • за шоколадовия крем
  • пудинг - 1 пакетче шоколадов
  • масло - 1 с.л. неразтопено
  • шоколад - 100 г натурален
  • захар - 50 - 100 г кафява
  • портокали - 2 - 3 портокала, на кръгчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Набодете портокала с дебела игла на много места и сложете да се вари за 30 минути във вода. Щом е напълно омекнал, го пасирайте или смелете в кухненски робот.

Загрейте фурната на 180 г. Намазнете леко 23-сантиметрова тава и я поръсете с натурално какао.

В голяма купа леко разбийте яйцата, захарта и олиото за блата. Постепенно добавете портокаловото пюре и разбъркайте с предварително разтопените и охладени 100 г шоколад и малко масло.

Пресейте какаото, брашното и бакпулвера и ги разбъркайте към останалата смес. Сипете в тавата и сложете да се пече за 55 минути, или докато блатът си възвръща формата щом леко го притиснете в средата.

Около 40-45 минута покрийте с фолио, ако почне да загаря. Оставете да изстине за 10 минути в тавата, а след това върху решетка, за да се охлади напълно. Разрежете го внимателно на 2 отделни части.

За портокаловия крем разбийте 200 г масло с портокалова есенция. Яйцата и захарта разбийте на водна баня и варете така при непрекъснато бъркане до побеляване на яйцата. Добавете набъбналия предварително желатин в топлата смес и разбъркайте до разтопяването ѝ. Сместа се охлажда се и се смесва с маслото. Накрая разбийте и с 1 кофичка топено сирене с лек, натурален вкус. Може да добавите и прясно настъргани портокалови корички.

Портокалите нарежете на кръгчета и ги карамелизирайте заедно със захарта в съд на котлона.

За външния шоколадов крем пригответе 1 опаковка шоколадов пудинг според указанията му и го разбъркайте със 100 г натурален шоколад, предварително натрошен и 1 с.л. масло.

Сложете 1 блат в поднос, намажете го обилно с 2/3 от портокалов крем, сложете втория блат, намажете 1/3 портокалов крем и залейте с шоколадовия крем. Направете украса от карамелизираните портокали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
58
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дани
Дани
И аз това се запитах: А къде остана желатина? На нито един от кремовете не му трябва допълнително сгъстяване. Според мен. Но все пак очаквам да поясните, защото рецептата въпреки някои неясноти и въпреки всичките тези огромни мазнини, които се съдържат в необходимите продукти, изглежда привлекателно. А какво точно е това топено сирене в кофичка? Не съм виждала такова? По-добре би било да напишете колко грама трябва да е! И отделно ли се разбива или само се добавя при масления крем и сместа се разбърква до еднородност?
01.05.2013 12:54
1
Диннар Яхя
Диннар Яхя
А къде е ролята на желатина?
24.12.2012 20:18