Следва

Усмивка в огледало

Изкуството да си приготвиш Щолен за Коледната трапеза

Навън времето по никакъв начин не подсказва, че Коледа наближава, но ние ще те подготвим от рано за кулинарно...

Food преди 12 години

Навън времето по никакъв начин не подсказва, че Коледа наближава, но ние ще те подготвим от рано за кулинарно пиршество.

Днес сме ти приготвили Щолен - ароматен плодов кейк, поднасян на празнични събития в Германия, Австрия и много други европейски страни, а Коледният му вариант, традиционно, е най-богат откъм вложени в него съставки и, освен това, се приготвя с дни, седмици, а някои мераклии го поят с ром цял един месец.

Рецептата за него се предава от поколение на поколение, като ценно завещание, обвито в тайнство. И все пак, не бива да те спира, защото няма нищо трудно, затова запретвай ръкави и набави следните неща:

100гр. масло
500гр. бяло брашно
40 гр. прясна мая
225мл. топло мляко
40гр. захар
Щипка сол
1 голямо яйце


за пълнежа:

6 зелени шушулки кардамон
50гр. череши с глазура
100гр. Сушени плодови корички
110гр. стафиди
½ ч.л. прясно смляна канела
50гр. Филиран бадем
200гр. марципан

за глазурата:

50 грама масло
Захар на кристали/пудра захар


Разтопи маслото в малък тиган, след което го остави настрана да изстине. Пресей брашното в голяма купа и надроби маята към него. Изсипи млякото, захарта, солта и охладеното, но все още меко масло, заедно с едно разбито яйце в купата. Омесваш хубаво тестото –трябва да добие мека и лепкава консистенция, след което го пренасяш върху набрашнена тава. Колкото по-дълго го месиш, толкова по-малко ще лепне, добивайки вид на хлебно тесто, но с повече тежест, предвид добавеното яйце и масло. Когато тестото омекне, стане еластично и престане да лепне го преместваш в набрашнена купа, като го покриеш с кърпа, и го оставяш да втаса за час.
Дойде ред на кардамоновите шушулки: разчупи ги и отдели черните семенца, след което ги счукай в хаванче или мелничка за подправки, докато добият прахообразен вид. Смеси черешите със сушените плодови корички, стафидите, канелата и бадемите.

Работният плот посипи с брашно и премести вече надигналото се тесто върху него. Следва да го разделиш на две части, като всяка една оформяш в правоъгълник с размери 22x16см. Покрий всяка част с половината от плънката, след което отчупи от марципана парченца и поръси върху плодчетата.

Сега постави по-дългата страна на всяко от парчетата към теб и навий на руло, като ги оставиш леко хлабави. Пренеси ги върху набрашнена повърхност и ги покрий с кърпа, за да останат на топло да втасват още час, час и половина.

След като си изчакал час, загряваш фурната на 180 градуса и пренасяш парчетата вътре, където вече е горещо, за да запечеш произведението за около 35-40 минути, докато добие лек златист оттенък. Вече изпечени, щолените се намазват с разтопено масло, охлаждат се върху решетка и се поръсват обилно със захар на кристали или пудра захар. Не се притеснявай да прекалиш със захаросването, това е част от тайната на майсторския щолен.

Когато си сигурен, че двете парчета са добре изстинали ги увиваш с восъчна хартия и съхраняваш в метална кутия, може и такава от бисквити. Трайността му е дълга, а вкусът толкова неустоим, че трудно ще го запазиш непокътнат до Коледа.

 

More Food