Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Превърнете новогодишната трапеза в кулинарен шедьовър

Превърнете новогодишната трапеза в кулинарен шедьовър

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Превърнете новогодишната трапеза в кулинарен шедьовър

Превърнете новогодишната трапеза в необикновена смесица от кулинарни шедьоври, събрани от целия свят. В различните страни по света имат традиционни ястия, които се приготвят за Нова година. Изненадайте близките си с тях и празникът ще бъде наистина необикновен.

Италианците гощават приятелите си, които са се събрали в дома им, с домашно приготвена паста, пица и печен фасул, а също така с шоколадова торта във формата на цепеница.

Домакините не забравят да сервират на гостите кремсупа от леща – това ястие се смята за символ на здраве, благополучие и дълголетие. Тази супа е перфектен балансьор на течностите в организма и ускорител на обмяната на веществата.

Новогодишната маса на поляците обикновено е отрупана с дванадесет вегетариански кулинарни творения. Ечемичена каша със сушени сини сливи, студени и топли рибни ястия и кифлички с мак засищат глада на гостите.

Новогодишни ястия

Рибата е прекрасна алтернатива на месото в новогодишната нощ, тъй като изобщо не му отстъпва по хранителна ценност. В състава на този продукт влизат пълноценни белтъчини с по-високо съдържание на незаменимата аминокиселина метионин. Рибата е богата и на полиненаситени мастни киселини, които са добри за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Французите, като истински познавачи на изисканата кухня, а също и като истински патриоти, често създават празничното си меню от ястията, характерни за различните провинции в страната.

Почетно място на масата е отредено на запечената кокошка, патица или пуйка. Французите вярват в птицата на щастието, която в новогодишната нощ долита във всеки дом и носи на крилете си щастие и късмет.

Според диетолозите птичето месо има прекрасни вкусови качества и е отличен източник на пълноценни белтъчини, които не само добре се усвояват от организма, но в значителна степен повишават усвояването на белтъчините от растителен произход и помагат за баланса на аминокиселинния състав на храната по време на ядене.

Нежното птиче месо лесно се усвоява от организма, тъй като в него има по-малко съединителна тъкан, отколкото в телешкото и в свинското.

Испанците превръщат храненето в истински култ. На празничната маса винаги има класически испански омлет, пушен бут, супа гаспачо и ориз с морски дарове, известен като паеля.

Испански ястия за Нова година

В Испания е прието всеки удар на часовника в полунощ да се придружава от хапване на едно гроздово зърно, като при това човек трябва да си намисли желание. Гроздето е чудесно тонизиращо и възбуждащо средство, което осигурява прилив на енергия.

В Япония на Нова година се поднасят ордьоври от грах и фасул, пържени кестени, сварена риба. Почетно място е отредено на ястията от морско зеле, което е богато на йод.

Но една от главните традиции на Нова година на хората в Страната на изгряващото слънце е спазването на мъдрост, изречена от прочутия Конфуций. Според него човек трябва да яде, докато не се засити на 8/10. Тоест трябва да станете от масата, малко преди да сте се наяли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest