Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Най-добрите мезета за ракия

Най-добрите мезета за ракия

НевенаНевена
Новак
2251
Мезета за ракия

Напитката, която най-често присъства в дома на българина е ракията. Домашна или купешка, както казваме обикновено, тя е предпочитан аперитив на Балканите. На нашите ширини, най-често е приготвена от сливи, кайсии или грозде. С различни добавки можем да си направим гюлова, билкова, орехова, медена, вишновка или ракия анасонлийка. Добавките за посочените вкусове са: рози, билки, мед, вишни и анасон. Греяната ракия освен аперитив е и много добро средство срещу настинки.

Греяна през зимата и студена през лятото, люта или блага, винаги пием ракията с мезе.

За вас събрахме най-добрите мезета за ракия:

Шопска салата

1. Разбира се, първото за което се сетихме, е най-известната - нашенската Шопска салата. Домати, краставици, лук, натрошено или настъргано сирене, печени или сурови чушки с магданоз, предлага се абсолютно на всякъде. Най - консумирана е през лятото.

Зелена салата

2. Следващото мезе, което се смята и за афродизиак, заради марулята в него е зелената салата. С или без риба тон, задължителните съставки - маруля, репички, зеленият лук, маслини и краставицата придружават ракията ни най-вече през пролетта.

Салата Снежанка

3. Салатата Снежанка

Туршии

Много е подходяща за ракия анасонлийка, а има аналог в Гърция под името Дзадзики. За Снежанка са ви необходими ситно нарязани краставици, катък, кисело мляко, чесън и копър, пожелание орехи. Както се досещате е много консумирана през зимата.

4. Туршии

В студените вечери една греяна ракия с кисели краставички или кисело зеле си е направо неустоима комбинация. В зимно време всички салати и туршии от бидон или буркан са предпочитани. Бобената зимна салата е много добро мезе за ракия.

5. Не на последно място ще споменем тънко нарязаната и изпечена на скара, хрупкава сланина. Щом споменахме сланината, трябва да оставим място и за пастърмата, саздърмата и луканката.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
52
44
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
милко
милко
21.03.2015 21:47
Зимно време доматите и краставиците са пластмасови ,така ,че най-добре туршийка царска или сурова ,както и салата от консервиран домат с малак нарязан лук и чесън,зехтин чубрица и босилек и натрошено сирене.
2
0
Тин
Тин
14.12.2012 10:47
За мен най-добрите мезета за ракията за зимата са местните мезета-кървавица,бахур.И разбира се киселото зеле,обилно поръсено с червен пипер и полято с олио.
6
0