Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Коледен сладкиш с плодове и ядки

Коледен сладкиш с плодове и ядки

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k3228k
Коледен сладкиш с плодове и ядки1 / 2
16/12/2011
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
100 мин.
Общо
140 мин.
"Коледа е най-сладкишеното време през годината, когато имаме право да забравим за диетите и да се отдадем на вкусните изкушения"

Необходими Продукти

  • шамфъстък - 75 г, почистен от черупки
  • бадеми - 50 г филирани + 100 г смлени
  • какао - 5 г на прах
  • подправки - 2 ч.л. микс от канела, джинджифил, карамфил, кориандър, кардамон и индийско орехче
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • боровинки - 100 г сушени
  • вишни - 100 г сушени
  • стафиди - 100 златна стафида
  • портокали - настъргана кора на 1 портокал + 50 мл портокалов сок
  • кафе - 50 мл студената черно
  • меласа - 75 г или тъмен Агаве нектар
  • ванилия - 1 ч.л. екстракт от
  • тиква - 200 г сурова много ситно настъргана
  • орехи - 150 г
  • сушени плодове - 120 г микс, за отгоре
  • мед - 3 с.л.
  • ром - 4 - 5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пуснете фурната на около 150 градуса. Застелете тавичка с диаметър около 18 см с хартия за печене. Смесете в купа шамфъстъците, двата вида бадеми, стафидите, боровинките, черешите, какаото, бакпулвера, микса от канела, джинджифил, карамфил, кориандър, кардамон и индийско орехче и портокаловата кора.

Разбъркайте ги добре и последователно добавете портокаловия сок, кафето, ванилията, ситно настърганата тиква и меласата или сладък сироп от вида на агаве нектар. Разбъркайте всички съставки много добре с лъжица.

Сипете сместа в подготвената тавичка и я заравнете. Сложете да се пече във фурната за около 1 ¼ - 1 ½ часа. Проверете готовността с дървен шиш към 1 ¼ часа от печенето, който трябва да забучите в средата. Ако излиза сух, сладкишът с плодове и ядки е готов.

Натрошете на едри парчета орехите и ги разбъркайте с микса от сушени плодове. Разбъркайте меда и рома, докато се смесят и меда се разтвори. Изпеченият коледен сладкиш се вади, поръсва се равномерно с микса плодове и орехи и се залива с меда и рома. Връща се в топлата фурна за 10-тина минути.

Извадете сладкиша и охладете добре преди да извадите от формата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
57
46
31
21
10
Дай твоята оценка: