Bашата любима рецепта може да спечели 50 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите. Изпращайте рецептите си на адрес [email protected]. За въпроси - тел. 942 25 33.
КОЙ ГОТВИ
Мария Ташевае от Пловдив. Предлага рецепта за коледен щолен.
ПРОДУКТИ
3яйца, 1,5 ч.ч. захар, 0,5 кубче или 1 пакетче суха мая, 1 ч.ч. вода или айрян, 3 ч.ч. брашно, 0,5 ч.ч. олио, 2 с.л. масло, 1 с.л. ракия, лимонова кора или есенция, щипка сол, пудра захар за поръсване, по желание може да се сложат стафиди, предварително напоени в коняк
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разбивамеяйцата със захарта. Размиваме маята с малко вода, слагаме малко брашно, щипка сол, захар и я оставаме да втаса.
Добавямея към яйчената смес, като сипваме 1 ч.ч. вода (айрян), олио, разтопеното масло, ракията, брашното, лимоновата кора и напоените стафиди.
Оставямего да втасва във формата за печене, която е предварително намазана с олио.
Печемпри 180 градуса на долен реотан около 45 мин, след което го изключваме и печем само на горен реотан 30 мин. След като се изпече и изстине, поръсваме щолена обилно с пудра захар.