Начало За нас Реклама Контакти

Турски лозови сармички

Снимка за Турски лозови сармички
60
Време за приготвяне: 1 час + 30 минути за ориза
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Миниатюрните размери на сармичките по тази рецепта ги прави подходящи както за парти хапки, така и за мезе към анасонова напитка или чаша вино.

СъставНеобходими продукти за 6 - 8 порции

  1. за пълнежа:
  2. 500 г смляно месо
  3. 100 г ориз
  4. 3 глави лук, ситно нарязани
  5. 1 ч. ч. копър, магданоз и джоджен, ситно нарязани
  6.  сол и пипер на вкус
  7. за сармичките:
  8. 1 с. л. масло
  9. 500 г лозови листа - пресни или консервирани
  10.  лимонов сок
  11.  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се накисва в студена вода за 30 мин. Прецежда се.

  2. 2.

    Лукът се поръсва с ½ с. л. сол, мачка се, докато стане прозрачен, залива се със студена вода и се прецежда. Отново се мачка със сол и пак се залива със студена вода.

  3. 3.

    Лукът и всички съставки за плънката се омесват на кайма.

  4. 4.

    Избират се по-дребни крехки листа с малки жилки. Отрязват се дръжките и се слагат в 2 л вряща вода с лимонов сок за 1-2 мин. Охлаждат се.

  5. 5.

    Най-плътните и големи листа се слагат на дъното на тенджера. От останалите се завиват малки сармички. Подреждат се над листата. Заливат се със 750 мл вода, добавя се маслото, сол и лимонов сок на вкус, и се слагат да къкрят 35 - 40 мин.


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари