Начало За нас Реклама Контакти

Пуешки сарми

Снимка за Пуешки сарми
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Освен долуизброените вина, към това богато ястие препоръчваме и вина от региона на Пиринска Македония, от сорта ранна мелнишка лоза - разновидност на "мелник", които притежават неговата пикантност и характер, но са по-заоблени като усещане. Вината от популярния напоследък наш сорт рубин също се отличават с добра плодова сладост и пищно тяло, които ще допълват пуешкото месо и ще контрастират приятно с киселото зеле в рецептата.

СъставНеобходими продукти за 8

  • 3 стръка праз, нарязани на ситно
  • 3 с. л. олио
  • 200 г гъби, нарязани на четвъртини
  • 1 червена сушена чушка, ситно нарязана
  • 1 кг пуешко месо, ситно скълцано
  • ½ ч. ч. булгур или ориз
  • 16 листа от кисело зеле
  • 2 ч. ч. зелев сок
  • 1 ч. ч. бяло вино
  •  сол, черен пипер и бахар на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загрятото олио се запържва празът, добавят се гъбите и сушената чушка. Слагат се месото и булгурът. Всичко се разбърква и се подправя с черен пипер и бахар.

  2. 2.

    Дебелите жилки на зелевите листа се изтъняват. Завиват се стегнати сарми с плънката и се нареждат в глинен съд. Заливат се със зелевия сок и бялото вино. Пекат се под капак около 40 мин. Отварят се и се оставят да се пекат, без да са покрити, докато се зачервят и течността поизври.


Подходящи типове вина
Февр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари