Търсене в този блог

вторник, 21 декември 2010 г.

Коледно настроение с пъстри Коледни меденки


   С наближаването на Коледа ме обвзема Коледното настроение. На всякъде е бяло, празнично и светещо. Тъй като Аида е малко болна тази седмица си останахме на топло двете и реших да се захвана с приготовленията за празника. Украсихме заедно елхата и се захванахме с Коледните меденки. Домът ни ухаеше на мед, канела и джинджифил, аромат, който ми се иска да остане за дълго в съзнанието и спомените на дъщеря ми, когато порасне и наближи Коледа.


   Сред многото рецепти се спрях на рецептата на Йоли за Коледни меденки, но направих някои промени. Замених ръженото брашно с изцяло бяло, пропуснах содата, намалих малко количеството на меда и рома и като подправки сложих само канела, джинджифил и индийско орехче. Внимавайте с количеството на джинджифила. Ако прекалите може да подлютите сладките. Сложете не повече от 1/2 малка кафена лъжичка от цялото количество подправки. Промених и глазурата. В началото започнах с глазура от пудра захар и вода, но никак не ми допадна. Много бързо стяга и се захаросва, освен това, когато изсъхне става на скреж. Досега не бях работила и със сладкарски бои, да си призная.. Сложих прекалено много от тях и боите ми станаха прекалено наситени и тъмни. Не ми харесаха и ги изхвърлих. Забърках нова глазура от белтък, пудра захар и капки лимонов сок и този път определено глазурата стана снежно бяла и много лесна за работа. За да няма балончета е много важно пудрата захар да се пресее два пъти преди да се смеси с белтъка. А белтъкът се разбива с тел. Тогава глазурата става гладка. Този път сложих буквално прашинки цвят във всяка купичка и получих прекрасни, меки тонове на червеното, розовото, светло синьото, оранжевото, лилавото и зеленото. За разнасяне използвах малка лъжичка и тънка четка за рисуване. Бих искала също така да ви споделя, че при правенето на сладки е много важна точната пропорция, затова неизменен приятел ми бе готварското кантарче. Тестото се получи не много лепкаво и много лесно за работа. А меденките станаха много вкусни и ароматни.


Продукти за меденките:

200 гр. мед
130 гр. кафява захар
1 с.л. ром
100 гр. меко масло (аз използвах Президент)
1 яйце
500 гр. бяло брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. букет от подправки канела, джинджифил и индийско орехче

Продукти за глазурата:

2 белтъка
200 гр. два пъти пресята пудра захар
7-8 капки лимонов сок



   Загрейте медът и кафявата захар на котлона до леко разтопяване, охладете сместа и я изсипете в дълбока купа. Добавете 1 с.л. ром, 1 яйце и мекото масло. Разбийте с миксер, докато стане леко на пяна. Сложете брашното в друга купа. Направете кладенче и изсипете в него бакпулвера и 1 ч.л. букет от подправки канела, джинджифил и индийско орехче. Разбъркайте добре и пресейте в купата със сместа. Разбъркайте с миксера, докъдето можете и след това омесете на ръка тестото, за да го споите добре. Приберете купата с тестото в хладилника поне за 2 часа, за да стегне.


    Сложете на работния си плот хартия за печене и я поръсете с мъничко брашно. Сложете малка част от тестото и го разточете с помощта на точилка до 0,5 мм. Изрежете различни форми с формички за сладки. Подредете ги в тава с подложена хартия за печене. Меденките се пекат в предварително загрята фурна на 170 градуса до леко порозовяване. Оставят се да се охладят добре преди да се приберат в кутия. Можете да работите реално само с две тави, като само вадите едните и слагате следващите. Много лесно се работи с тестото. Остатъците след изрязването се събират на топка, разточват се отново и се изрязват формички. Аз оползотворих цялото тесто. Общо получих около 70 сладки.
   След като изстинат сладките можете да пристъпите към украсяването им.


   Пригответе глазурата като разбиете с помощта на тел два белтъка и към тях прибавите два пъти пресятата пудра захар. Капнете 7-8 капки лимонов сок и разбъркайте добре с телта. Сложете по малко от бялата глазура във всяка купичка и прибавете прашинки от съответния цвят боя, който искате да постигнете. Запазете си достатъчно количество и от бялата, за да можете да очертавате контурите. На мен повече ми харесват с бял контур. За целта използвах пош с тънък накрайник.
   За да омекнат сладките ги съхранявайте в кутия с парчета ябълка.
   Развихрете фантазията си и си направете весели и шарени Коледни меденки за радост на малки и големи:)



Да ви е сладко!

....да се готви ашурето :)))

Източник: адаптирано от "Вкусно с Йоли"

21 коментара:

  1. Ще ги опитам обезателно :) Страхотни са

    Biggy

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотни меденки! Страхотни снимки! Но има един голям пропуск!!! Не виждам снимка на най-хубавото коледно джудже- Аида имам предвид:)))

    ОтговорИзтриване
  3. Представям си Аида как е цвърчала радостно около теб.Целувам ви и двечките.Благодаря ти и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  4. Ани, чудесни са станали сладките, както и глазурата! Пожелавам ви бързо оздравяване, за да се порадвате на идващите празници! Поздрави и весело посрещане!

    ОтговорИзтриване
  5. Много са красиви, и цветни, и коледни ...
    Поздрави и щастливи празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Ани, прелестни са!
    Красиви и закачливи, създават коледно настроение!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Biggy, благодаря :)

    darkslayer, благодаря за хубавите думи, радвам се, че ти харесват! Джуджето не е в кондиция за снимки, затова..:)

    Йоли, да мила, едва ги опазих от нея, постоянно ме дебнеше, за да си открадне някоя сладка и да я захапе:)Беше много забавно:)От сърце ти благодаря, нали знаеш, че ти си моето вдъхновение:)целувки

    Мира, много се радвам, че ти харесаха меденките. Глазурата наистина се получи добре от втория опит:)Благодаря за пожеланията за оздравяване, ще заръчам на Аида:) Весели празници!

    di_ani, радват малки и големи, но най-вече децата :)Весели празници!

    rusanka, благодаря ти, наистина създават настроение. Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  8. Много са красиви, Ани!

    Макар и доста след Коледа.. с удоволствие разглеждам снимките: празник за очите :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Дими, благодаря ти:) Много се радвам, че ти харесват Коледните сладки. И за вкуса гарантирам ;)
    Спокоен и приятен уикенд ти желая

    ОтговорИзтриване
  10. Zdraveite,Radvam se,4e Vi otkrih!Jelaq Vi uspeh i blagodarq za ideite.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. nia2000, много сте мила, благодаря. Добре дошла в моята кухня. Дано успея да ви вдъхновя :)

      Изтриване
  11. Здравей Ани!
    Търсейки в интернет рецепта за коледни сладки (меденки) попаднах на твоята. Разгледах я и много ми хареса а пък и ми допадна това че си обяснила всичко подробно. Реших да я пробвам - всичко правех по описания начин, но като стигнах с прибавянето на брашното към сместа с яйцето, нещо не се получи. Може ли да ми обясниш как събра сместа за да се получи тесто, тъй като с 1 яйце, ром, мед, захар и масло нещо не става. На мен ми се получи като трохи, много се нервирах, но след като сложих 1 чаена чаша прясно мляко се получи гладко тесто.
    Моля те много ми е интересно как при теб стана тесто и може ли да си пропусна в рецептата за мляко или пък нещо течно.
    Ще чакам да ми отговориш :):)
    Весели празници

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,

      мога да си представя как си се ядосала. Колко пъти ми се е случвало да ползвам нечия рецепта и да не ми се получат нещата както трябва. Много съжалявам, че така е станало и при теб.
      Рецептата за меденки е адаптирана от тази рецепта на Йоли: http://yoli-www.blogspot.com/2008/09/blog-post_1362.html
      Сега отново я прегледах. Същите течни съставки са и начин на приготвяне. Няма мляко в рецептата. Важно за приготвянето е след като стопиш меда и захарта и добавиш яйцето, маслото и рома, да биеш с миксера до крем. След това като пресееш брашното с бакпулвера и подправките и го добавиш си става хубаво тесто. Дори не лепне много. Важно е и да го охладиш за 2 часа преди да започнеш да правиш сладките. Ако спазиш тази технология би трябвало да получиш тесто като моето и на Йоли. Надявам се следващия път да се получат нещата безпроблемно. Успех мила и дано не си си развалила Коледното настроение :)

      Изтриване
  12. Благодаря:)
    При мен също се получиха страхотни сладки. Това беше първият ми опит (репетиция ). За Коледа отново ще следвам рецептата и дано всичко е наред. А за Коледното настроение не може да се развали дори с наближаването става по голямо :)
    Много трудно намирам сладкарска боя, в Била и Фантастико няма, а в Кауфланд само синя :)
    Весели празници и още веднъж ти благодаря за перфектното обяснение за правенето на тези вкусни сладки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладкарска боя можеш да намериш със сигурност в магазина на Змееборец в Редута. Там има всичко. Това е специализиран магазин за сладкарски пособия. Ето линк: http://www.zmeeborets.com/?page_id=15

      Изтриване
  13. моите станаха много твърди, дано да поомекнат малко, сложих им парченца ябълка....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да така стават, от меда. Затова се правят около две седмици преди Коледа и се слага парче ябълка в кутията, за да омекнат малко.

      Изтриване
  14. Здравей, Ани!
    Благодаря за прекрасната рецепта.
    Меденките станаха вкусни, ароматни и много красиви.
    Изключително съм ти благодарна, че споделяш в блога си тези вълшебни и вкусни изненади.
    Донесоха много радост и наслада вкъщи.
    Пожелавам ти здраве и много нови успехи!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Дея, много ти благодаря за милите пожелания.Честита Коледа.Много здраве и благоденствие в дома ви.Много се радвам, че сладките са ви харесали.Много вкусни се получават и децата много им се радват.Сърдечни поздрави.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Ани,невероятни сладки точно за радост най-вече на децата.Когато пък е и с тяхна помощ направата на сладките е още по-вкусно.Благодаря за прекрасната идея,ще ги опитам за Коледа.Весели празници.

    ОтговорИзтриване