|
Тема |
Коледна пуйка, пълнена със сармички |
|
Автор |
Буболечка (непознат
) |
|
Публикувано | 02.12.10 11:28 |
|
|
Необходими продукти:
- 1 средно голяма пуйка
- 1 голяма кисела зелка
- 1 глава лук
- 1 голяма ябълка
- 2 с.л. стафиди
- 1 ч.ч. ориз
- 50 г шунка, нарязана на ситно
- 100 г бекон
- 50 г краве масло
- 1/2 ч.ч. вино
- 2 с.л. коняк
- 2 с.л. олио
- 3 с.л. свинска мас (или олио)
- 3 ч.ч. вода
- 1 лимон
- сол, черен пипер, ким
Начин на приготвяне:
Измийте пуйката и я намажете отвътре и отвън със сол, масло и черен пипер, накрая я поръсете със сока от 1 лимон. Накиснете стафидите в коняка за 10 минути и нарежете на ситно лука. Запържете лука, ориза, стафидите и шунката в 2 с.л. олио и добавете 1 ч.ч. вода. Варете до набъбване на ориза, добавете настърганата ябълка, сол и черен пипер.
Използвайте тази плънка за малки сармички с част от киселото зеле. Напълнете с тях пуйката и зашийте отвора с бял конец. Отделете няколко големи листа зеле, а останалата част нарежете ситно и я запържете в тавата, в която ще печете пуйката в свинската мас. Поръсете със ситно нарязания бекон.
Поставете пуйката с корема нагоре в тавата върху подложката, която подготвихте и я покрийте със зелеви листа. Добавете 2 ч.ч. вода и започнете да печете на умерена фурна. Поливайте от време на време пуйката със соса. Обърнете я няколко пъти и добавете по малко топла вода, в случай, че е необходимо.
Пуйката е опечена, когато лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането, изтича светъл прозрачен сок. Извадете изпечената пуйка и поръсете зелето с малко ким и виното, което сте приготвили и я запечете отново за около 10 минути.
Коледната пуйка се поднася с вкусна гарнитура от варени картофи и плодове от компот от дюли, кайсии или праскови.
|
| |
Коледна пуйка, пълнена със сармички
|
Буболечка
| 02.12.10 11:28 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Жe
| 05.12.10 19:37 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Capa _
| 05.12.10 19:39 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Гинec
| 05.12.10 19:57 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Жe
| 09.12.10 16:15 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| gogobravo
| 10.12.10 09:47 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Гинec
| 10.12.10 13:56 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| martyr
| 10.12.10 16:54 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Гинec
| 11.12.10 19:08 |
Само да попитам,
| Melany99
| 06.12.10 21:47 |
Re: Само да попитам,
| Termostat
| 06.12.10 23:21 |
Готвя с басмати, а моите пуйки
| Melany99
| 07.12.10 04:29 |
Re: Готвя с басмати, а моите пуйки
| Termostat
| 07.12.10 09:55 |
Темата не е за видовете ориз и времето
| Melany99
| 08.12.10 18:06 |
Re: Само да попитам,
| bobiO8
| 07.12.10 08:33 |
Re: Само да попитам,
| Kиkc
| 08.12.10 09:06 |
Това имах предвид.
| Melany99
| 08.12.10 18:08 |
Като цяло...
| Дokи
| 07.12.10 08:54 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Mишo Шaмapa
| 07.12.10 23:06 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Гинec
| 08.12.10 13:13 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Mишo Шaмapa
| 10.12.10 12:23 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| Гинec
| 10.12.10 13:54 |
Re: Коледна пуйка, пълнена със сармички
| vyprosche
| 10.12.10 14:32 |
Респект!!!
| gogobravo
| 10.12.10 09:40 |
|
|
|
|