Начало За нас Реклама Контакти

Печена коледна пуйка

Снимка за Печена коледна пуйка
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - бира

Вероятно вече сте се настроили на празнична вълна и обмисляте менюто за Коледа. Предлагаме ви да изпробвате тази изключително атрактивна рецепта за печена пуйка с лучен сос – определено няма да останете разочаровани.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 1 средна пуйка (5-6 кг)
  • 1 лимон
  • 1 глава лук
  • 2 зрънца карамфил
  • 2 резена дюля
  • 1 дафинов лист
  • 1 стрък розмарин
  • 50 г краве масло
  • за ароматното масло за гърдите:
  • 200 г меко краве масло
  • 3-4 стръка прясна мащерка
  • 1 щипка розмарин
  • 1 ч. л. риган
  • 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
  • 1 с. л. настъргана лимонова кора
  • ½ ч. л. чеснов пипер, по желание
  • за плънката на бутчетата:
  • 300 г сурова наденица
  • 100 г пушен бекон, нарязан на ситон
  • за соса:
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. зехтин
  • ½ ч. ч. бяло вино
  • 1 ч. л. мащерка
  • 2 ч. ч. пилешки бульон
  • ½ ч. ч. сметана
  •  сол на вкус
  •  пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пуйката се оставя да се размрази в хладилника, като обикновено това отнема около 2 дни. Изваждат се вътрешностите, измива се и се подсушава добре. Обтрива се със сол и пипер навсякъде. Внимателно се отлепва кожата на гърдите и на бутчетата.

  2. 2.

    Ароматното масло се приготвя, като маслото се смесва с мащерката, розмарина, ригана, магданоза, чесновия пипер и лимоновата кора. Разпределя се под кожата на гърдите.

  3. 3.

    Суровата наденица се обелва, нарязва и се смесва с бекона. Тази плънка се поставя под кожата на бутчетата.

  4. 4.

    Лимонът се набожда с вилица. Зрънцата карамфил се забождат върху лука. Вътрешността на пуйката се напълва с лимона, лука, дюлята, дафиновия лист и розмарина. Пуйката се намазва с масло и се покрива с фолио, но не плътно. Поставя се в тавичка върху скара. Наливат се 1-2 ч. ч. вода. Пече се на 180° С по 20 мин. на килограм, плюс 80 мин. Преди да се извади се запича още 15 мин. без фолио, за да се зачерви добре. Преди да се нареже, се оставя покрита поне за 15 мин., за да не изтекат соковете. Плодовете и подправките от вътрешността се изхвърлят.

  5. 5.

    Сосът се приготвя, като лукът се слага да се запържи на средно силен огън за 4 мин., добавя се виното и се оставя да изври наполовина. Налива се бульонът и отново се оставя да изври наполовина. Слага се сметаната и се оставя да поври още 5 мин. Ако има нужда се доовкусява.


Дек. 2009
Още подобни рецепти
Коментари