Gotvach.bg»Статии»Празнична Трапеза»Коледната трапеза

Коледната трапеза

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Коледната трапеза

На Коледната трапеза, за разлика от Бъдни вечер, се сервират месни ястия. Приятели и роднини се събират, за да отпразнуват заедно най-светлия християнски празник.

Коледната трапеза трябва да е пищна и да има различни видове салати, предястия и десерти. Не се спазва задължителен брой на ястията, както се прави на Бъдни вечер.

Едно от традиционните коледни ястия е пуйка със зеле. В салатите може да има месо. За да приготвите топла салата за двама с пиле и чушки, ви трябват 200 г нарязани на кубчета картофи, една червена чушка, една краставица, нарязана на ситно, две перца зелен лук, нарязани, 300 г пилешко филе, подправки на вкус.

Салатата е с ниско съдържание на мазнини и съдържа много полезни витамини. Картофите се сваряват за около десетина минути, докато поомекнат.

Коледната трапеза

Смесват се с останалите зеленчуци. Филенцата се нарязват на парчета и се овалват в черен пипер и сол. Пържат се до златисто. Зеленчуците се добавят към месото и се затоплят. Сервира се, овкусена с лимон и зехтин.

Печената пуйка е лесна за приготвяне, може да я направите и без кисело зеле. Натрийте със сол и черен пипер пуйката отвън и отвътре. Нарежете на ситно черния дроб на пуйката и го запържете с нарязана на ситно една глава лук.

Смесете ги с нарязан на кубчета и изпечен до хрупкаво състояние хляб, сока от един лимон и две щипки ким. Разбъркайте и напълнете с тази смес пуйката.

Напръскайте я с малко лимонов сок, намажете я с червен пипер, който се смесили с малко олио. Увийте пуйката във фолио и печете три часа. Половин час преди да е готова, махнете фолиото, за да се образува хрупкава коричка.

Заек със сметанов сос е ястие, подходящо за празничната трапеза. Необходим е един заек, сол и черен пипер на вкус, две глави лук, три моркова, майорана, олио, течна сметана – според предпочитанията.

Месото се измива, нарязва се, но може заекът да се запече и цял. Месото се посолява и се наръсва с черен пипер. Запържва се до златиста коричка. Запържват се лукът и морковите и се слагат в съд за печене.

Върху тях се слага месото. Сметаната се смесва с гореща вода и подправки, месото се залива със сметановия сос и се задушава около един час. Ако водата се изпари, се добавя топла вода в ястието.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest