Вместо да харчите излишни пари за новогодишната декорация, използвайте за целта обикновени кухненски аксесоари. С тези ефектни идеи не само ще спестите пари, но и ще допълните празничната декорация в дома си по един необичаен начин. А когато празниците отминат, ще можете да използвате идеите през цялата зима, за да създадете настроение в своя дом.

Светлина в стъкло



Използвайте обикновените стъклени кани и вази, за да поставите в тях разноцветни декоративни свещи. Съдовете може да са направени от прозрачно или матирано стъкло, за да се получи по-ярък или по-приглушен ефект. Поставете акцентите върху страничната масичка в антрето, за да посрещнете празнично своите гости или ги използвайте във всекидневната, допълнени със свежи елхови клонки.

Акценти за новогодишната маса



Използвайте обикновените стъклени чаши, за да натопите в тях малки празнични букетчета от цветя и борови клонки. Всяко букетче може да представлява поставка за името на всеки гост, за да знаят те кой къде седи на празничната маса. За целта изрежете правоъгълници от картон, надпишете името на госта и ги втъкнете между цветчетата.

Кухненски детайли



Старият инструмент за изцеждане на спагети върху краче е чудесен детайл за празничната декорация. Използвайте го като основа, върху която да поставите клончета свежа зеленина, клонки с горски плодчета и прочее детайли, сред които да втъкнете декоративна свещ в стъклена поставка.

Бляскави стъклени буркани



Една универсална зимна декорация от обикновени стъклени буркани – наредете върху дъното на всеки съд свежа зеленина, без да го пълните, и налейте вода. Сипете две шепи замразени или свежи плодове в ярък цвят, така че да се обособят два слоя – със зеленината и с плодовете. Най-отгоре поставете декоративни чаена свещ, която плува върху водата. Аранжирайте няколко подобни акцента, за да създадете ефектно настроение в интериорите. Заради наличието на вода в съдовете, рискът от пожар е минимален, но все пак не оставяйте декоративните свещи запалени, когато излизате от помещенията.

Кристал и зеленина



Използвайте триетажен поднос за сладкиши като основа на този великолепен акцент за масата. Върху всеки етаж на акцента поставете по един празничен венец от свежа зеленина, така че да обримчите периферията на всяка чиния.

Зимна приказка



Освежете обикновената кухненска кърпа с весели зимни мотиви, без това да Ви струва цяло състояние. За да направите декорацията, са Ви необходими само игла и конци в няколко цвята, както и две големи бели копчета. С конците можете да оформите елхичката, а от копчетата – да направите снежния човек. Вижте повече за този проект тук.

Орнамент от формички за сладки



Старите формички за нарязване на тестото за сладки са чудесен орнамент за елха. За да ги оформите по ефектен начин, пробийте в тях дупка с малко пиронче и закачете през нея стара обица или орнамент върху телчица, като огънете горната й част. Добавете връвчица за окачване и декоративна панделка.

Весели чашки

Красивите порцеланови чашки, които са останали без комплект или са отчупени, могат да бъдат чудесни декоративни детайли. Окачете ги за дръжката с декоративна панделка и ги използвайте върху елхата или като празнични гирлянди. По същия начин можете да окачите и други кухненски вещи – например красиви лъжички, предлага bhg.com.